Aboda Klint – Ett naturreservat i Nils Dackes fotspår

Utsikten från Aboda Klint är fantastik. 50 meter rakt ner ligger sjön Kleven.

Omkring 3,5 mil väster om Oskarshamn i närheten av Högsby ligger Aboda Klint. Hit kommer man för dess vackra natur med otrolig utsikt över skogar och sjöar. Men du kan också komma hit för skidanläggningen som tyvärr varit stängd i åt pga snöbrist. Men många tar sig också upp hit längst de långa backarna för att fika eller äta buffé i den lilla restaurangen som ligger på toppen av berget.

Tar du den lite längre slingan så går den runt sjön och du får många fina naturupplevelser.

Utsikten är förstås magnifik. Uppifrån toppen av berget ser du ut över sjön Kleven och förundras över hur Gud lyckades skapa något sådant. När det är riktiga turisttoppar finns en bilparkering halvvägs upp till toppen som kan tvinga dig gå en bit. Men det är det värt när du sedan är framme.

Aboda Klint har två skidbackar med liftsystem. Snörika vintrar är det fullt av skidåkande turister här. Utrustning finns att hyra för den hugade.

Från toppen kan du under snörika vintrar välja mellan två slalombackar nerför och ta lift upp igen. Du kan hyra utrustning om du inte har egen. Fryser du finns en värmestuga till kalla händer och fötter. Men under den övriga säsongen så finns två vandringsspår att välja på. Den ena är på 2,2 km medan den längre på 4,5 km.

Ska du åka skidor så finns möjligheten att värma sig högst upp i backen i värmestugan.

Väljer du den längre så går du i princip runt sjön Kleven. Det tycker jag att du ska göra. Delvis kommer du då också gå på Dacke leden. Längst sjön finns flera rastplatser där man både kan sitta ner och äta medhavd fika eller grilla på någon av grillplatserna. För den som är fiskeintresserade finns fiskekort att köpa.

Här står vi mitt emot Aboda Klint på andra sidan sjön. Här syns tydligt den förkastning som skapat det stora stupet ner i sjön.

På rakt motsatt sida av sjön får du en fantastisk vy över själva berget och dess enorma stup på omkring 50 meter som stupar rätt ner i sjön. Och efter bara en liten bit till passerar du ett vattendrag som forsar ut från sjön och bildar Badebodaån.

Från sjön forsar vattnet ut i det som sedan blir Badebodaån.

Innan du låter ska upp för den långa backen till toppen så passerar du en badplats dit däven kan ta dig med bil. Här finns även åretruntvindskydd för den som vill övernatta på ett mer naturellt vis.

När sommaren kommer läggs bryggan i vattnet och då är det inte lika tomt på badplatsen som det är idag.

Väl uppe igen så är det svårt att låta bli att bli hungrig när man känner doften av hemlagad husmanskost. Menyn på restaurangen har vad man behöver för att bli mätt. Men om du kommer då det erbjuds buffé så är det nog det man väljer. För 175 kr kan du botanisera bland flers olika sorters fisk, pannbiff, kotlett, sill, potatis, picklade grönsaker och mycket annat som hör till den svenska husmanskosten. På buffén har även några asiatiska rätter hittat dit såsom nudlar.

I den lilla stugan på toppen av berget ligger cafét och restaurangen. Här serveras mycket bra mat och det märks för många av gästerna kommer hit enkom för att äta.

Det är väl värt ett besök om man är på humör för lite friluftsliv. Tänker du att äta vid besöket så titta på deras hemsida så att restaurangen är öppen.

Buffébordet står dukat. 175 kr kanske är på gränsen, men maten smakar bra och de ser till att den är varm och fräsch.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *