Åbro bryggeri – ett vuxenalternativ till Astrid Lindgrens värld

Vid Stångån, ett par kilometer från Vimmerbys centrum, ligger Åbros bryggeri. Detta är Sveriges äldsta familjeägda bryggeri.

Vi husbilsägare är som små barn på julafton. Vi vill starta så tidigt som möjligt. De som inte sitter fast på en arbetsplats är i mars månad redan nere i södra Europa och lägger ut bilder på röda och vita vinglas i solnedgång. Är man kvar i Sverige så får man förlita sig på värmen från gasol och hitta våra egna smultronställen som istället värmer invärtes.

Vi fick möjlighet att parkera husbilen över natten på parkeringen med en utsikt som gör att du lätt uppfattar strupen som aningen torr.

Ett sånt ställe är Brygghuset på Åbros bryggeri i Vimmerby. När vi bokade bord så frågade vi om det var ok att övernatt på deras stora parkeringsplats och det var inget problem.

Det stora bryggeriet inhyser också ett mindre mikrobryggeri som du kan beskåda från restaurangen.

Bryggeriet har anor från 1856 och ligger utmed Stångån utanför Vimmerbys centrum. I bryggeridelen är restaurangen belägen som är öppen både till lunch och på kvällen.

Stål och koppartankar gör att du snart funderar på vilken öl du ska beställa till maten.

Redan vid ingången möts du av stål och koppartankar i ett mikrobryggeri där det prövas fram nya smaker som du förmodligen får testa sinom tid. Men vi vandrar förbi mikrobryggeriet och runtursentrén för att istället inmundiga en kvällsmåltid i restaurangen.

Det går att beställa rundtur på bryggeriet. Men vårt besök bestod endast i att äta oss mätta i restaurangen.
Maten var riktigt bra. Naturligtvis inte sån mat som du får på en Michelinrestaurang. Men här har du en helt annan gemyt och en helt annan prisbild.
Monica prövade även på efterrätt medan jag bekantade mig med barens whiskysortiment.

Personalen och miljön tävlar om att vara trevligast. Menyn har lagom många rätter för att uppfattas seriös. Monica beställer hamburgare och jag beställer schnitzel. Trots besöket på ett bryggeri väljer vi att dricka vin till maten.

Jag är en schnitzelmänniska. Det var inte den största jag har ätit men kanske en av dom godaste. Rejäla kapris fanns på tallriken som balanserade mot den något mer söta ärtpurén.

Maten är bra här vare sig du stannar till på en lunch eller en kvällsmeny. Vinlistan är inte den längsta jag har sett men har ändå det som passar bra till maten. Vi är ju på ett bryggeri så ölsortimentet är betydligt rikare.

Borde man inte dricka öl på ett bryggeri? Jo kanske, men ingen tog illa upp till vårt vinval.

Mat, vin, efterrätt med avec för två personer kostade strax under 800 kr. Det är fantastiskt billigt. Så nästa gång du passerar Vimmerby och känner att det knorrar i magen så sväng in till Åbro och dess Brygghus.

För den som vill dricka öl fanns mycket att välja på. Även många IPA fanns i sortimentet från bryggerier från fjärran land.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *