Alsace? – Missa då inte Eguisheim

Vi har varit många gånger i Alsace och varje gång har vi hamnat i Eguisheim. Första gången tyckte jag att det var en riktig turistfälla men idag känns det nästan som ett andra hem för mig. Vi har bott på hotell och i vår husbil i denna lilla stad som ligger ungefär i mitten av Route de Vin som är en turistväg som leder dig genom vinlandskapet.

Eguisheim är en gammal stad uppbyggd i ett cirkulärt mönster så att man kan tro att det en gång i tiden var en borg som växte som ett träd från stadens centrum. Detta gör att man lätt blir förvirrad när man rör sig bland de trånga gatorna och man får inte bli förvånad om man kommer tillbaka till samma ställe när man tror att man är på väg till ett givet mål.

I staden vimlar det naturligtvis av vinhus och många av dom har liknande namn. Trots mängden är det lätt även för en vinamatör att känna skillnad på de olika husens viner.

                                                          

Alsace har under historiens gång skiftat mellan att vara tyskt och franskt, därför funkar bägge språken här och dessutom är de ovanligt duktiga på engelska trots att de i denna del av historien tillhör Frankrike. Men historien har gjort att vissa namn klingar tyskt och andra franskt.

Om man googlar på ordet pittoreskt så borde en bild på Eguisheim komma upp. Det känns som om du går i en sagoby och att man när som helst kan möta Hans och Greta. Staden är inte bara känd för sina vinhus utan också för sina blomsterdekorationer med en förkärlek för pelargoner. Monica brukar smita med sig ett skott här och var på de för henne mest okända sorterna.

Staden rymmer många olika hotell och alla ligger centralt. Många har egen restaurang men den största upplevelsen får du nog om du hittar ditt eget smultronställe. Tarte Flambre, eller Flumenkuche som tysken skulle säga, är naturligtvis en favorit här. Det är en sorts pizza på tunn ojäst deg med creme fraishe istället för tomatsås. Det finns naturligtvis surkål på de flesta menyer och efterrätterna lyser inte med sin frånvaro.

Detta ska vara ett av världens mest fotograferade hus.

Staden är full av fotomotiv. Det finns gott om fontäner, torg och små hus med vackra fasader att fotografera. Det sägs att ett av världens mest fotograferade hus ska finnas här. Huruvida det är sant eller inte vet jag inte. Men jag har själv många foton på det huset.

   

Eguisheim är också känd för sina storkar. Här bygger dom bo i var och varannan skorsten. Och på campingen finns en stork som är så närgången så att det känns overkligt.

Vinprovning hos Bruno Sorg.

Men vad vore väl ett blogginlägg om Eguisheim utan att säga något om vinhusen. Vi har ju varit runt i många och har den erfarenheten att ju kändare de är ju mer otrevliga är dom i butiken. Vi har fastnat för ett mindre vinhus som heter Bruno Sorg. Han har sina odlingar kring staden Ingridsheim längs Route de Vin. Hans fru står i butiken och ursäktar sin dåliga engelska. Vi tycker  att hans Gewurtztraminer och Cremant är det bästa. Men jag gillar även hans Pinot Noir som skiljer sig rejält från de andra franska Pinot Noirerna. Bland vinhusen är det kutym att smaka på vinet innan man bestämmer sig. Det är inte ovanligt att man går därifrån med mer än vad man kan bära med sig.

        

Det riktigt stora vinhuset i Eguisheim heter Wolfberger. Det är värt ett besök bara för att det är en helt annan nivå på businessen där. Butiken är en stor lagerlokal med snyggt placerade flaskor från hela sortimentet. Belysningen påminner om ett 80-tals disco och i mitten står en bar för fri provsmakning innan du bestämmer dig för vad du ska köpa. Här finns även annat krimskrams och en del souvenirer att lägga i varukorgen innan du kommer fram till kassan.

Vinprovning hos Wulfberger.

Om du ska till Alsace, åk till Eguisheim. Många pratar om Colmar, som förvisso bara ligger ett stenkast härifrån, men det kan inte mäta sig med denna upplevelse. Om du nödvändigtvis måste se Colmar, bo i Eguisheim och hyr en elcykel och trampa in. Det tar ungefär en halvtimma. Jag är övertygad om att du snart sitter på sadeln igen tillbaka med cykeln. Är det dyrt i Eguisheim? Nej det tycker vi inte, åtminstone inte i jämförelse med andra platser i Alsace. Om du bara vill ta en dagsutflykt till denna lilla pärla i Alsace så finns en stor parkering precis vid stadsgränsen, sedan är det bara att promenera in i staden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *