Alvastra Kloster är granne med Brahe Hus

Alvastra Kloster har jag besökt många gånger. Det var bl.a. ett obligatoriskt resmål för alla skolor på 1970-talet.

Att besöka Alvastra Kloster är något speciellt. Det är svårt att sluta förundras över denna klosterruin och vad som har utspelats på denna plats. Klostret grundades 1143 av munkar från Frankrike och huserade även Heliga Birgittas man Ulf.

Man kan luras att tro att klosterruinen är välbevarad. Men om man tittar på den uppmurade modellen utanför området förstår man vad som idag fattas.

Sedan i mitten av 1500-talet har klostret stått tomt och sakta förfallet. Men nu är det en av många sevärdheter längst Vättern i Östergötland. Inte långt härifrån ligger Omberg, fågelstationen vid Tåkern, Rökstenen och Hästholmen.

Korsgången är kanske den bäst bevarade delan av ruinen.

Idag kan namn vandra runt i klosterträdgården och besöka kyrkorumet, gå i korsgången eller besöka nordens första bibliotek. Med fantasi och en bra uppmurad modell utanför klosterområdet så kan man lätt föreställa sig hur klostret en gång såg ut.

Miljön runt klosterruinen är mycket vacker. Nedanför klostret ligger nu en bondgård där kornas läte förhöjer stämningen vid ruinen.

Genom att ringa upp ett telefonnummer så kan du få en audioguide i din telefon så du kan få tips och råd om hur du ska titta och var du ska gå för att maximera din upplevelse. Klostret är obemannat så det finns ingen glasskiosk att lägga pengar på. Vi har vid ett tillfälle sovit över i husbilen på den väl tilltagna parkeringsplatsen. Om man får det eller ej ska låta vara osagt.

Detta är vad som är kvar av nordens första bibliotek.

Några mil söder om Alvastra ligger Brahe Hus längst E4:an. Man skulle kunna tro att den på något sätt hänger ihop med klostret för de påminner om varandra. Men den enda likheten är att de är ruiner och tillverkade av sten.

Brahe Hus ligger 180 meter över Vättern på ett berg där Gränna ligger vid dess fot.

Denna ståtliga byggnad byggdes förövrigt när klostret redan var nedlagd. Per Brahe påbörjade bygget 1637. Huset gick ett tragiskt öde till mötes likt många andra vid den tiden, det brann helt sonika ner 1708.

Ruinen blev inte så gammal innan den brann ner.

Ruinen ligger 180 meter över Vättern vilket gör att det är en magnifik utsikt över Gränna, Uppgränna och Visingsö. Kommer du mitt i högsäsong får du stå i kö för att få ett fönster för dig själv för att ta bilder på utsikten.

Utsikten är magisk och man ser ända bort till Gränna.
Utöver Vättern leder utsikten mot Visingsö.

Rastplatsen ligger på vänster sida om du färdas söder ut på E4:an. Här finns en välbesökt bensinmack med fik och restaurang. De har till och med en egen polkagristillverkning om du inte har tid att ta en avstickare ner till Gränna.

Detta torde vara ett givet stopp för dig som åker på E4:an. Ruinen är lika ståtlig i alla väder. Alvastra ligger en bit från E4:an in mot och förbi Ödeshög, men har du tid så ska du absolut även ta denna avstickare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *