Amboise – Staden som vi nästan missade.

Floden Loire är Frankrikes näst längsta flod som är drygt 100 mil lång. Längs floden finns många vinproducenter som tillverkar kanske världens bästa vita viner.

Vi hade planerat ett stopp här men eftersom planerna hade ändrats några gånger under resan så valde vi bort detta resmål. Men av någon anledning hamnade vi här ändå. Campingen ligger på en ö i Loire vid den vackra staden Amboise. Ön är lite som Manhattan i miniatyr. Sen saknas naturligtvis det gytter av människor och den puls som kan infinna sig på Manhattan.

Maten är förträfflig som brukligt är i Frankrike. Här är förrätt med gratinerad getost.

I övrigt slutar jämförelserna där. Amboise är en stor stad till ytan men det bor endast 12500 människor här. Ungefär som halva Oskarshamn. Däremot så är utelivet och restaurangutbudet att jämföra med gamla stan i Stockholm. Här finns gränder och små gator, slott och broar, vinbutiker, klädbutiker och naturligtvis souvenirbutiker. Maten är klassisk fransk och av hög kvalitet. Av vinutbudet drack vi endast det som kom från staden med dess namn. Det var mycket gott men det kan finnas en risk för att man upplever det annorlunda i Sverige en kall novembereftermiddag tillsammans med köttbullar, potatis och brunsås.

St Denis som påbörjades på 1200-talet ligger bara 5 minuters promenad från centrum.
Inne i kyrka finns många målningar och fönster att se. Detta är förmodligen svepningen av Jesus som pryder av av kortväggarna.

Staden huserar naturligtvis med kyrkor. En av de större och mest kända är Sankt Denis. Den ligger på en försiktig höjd och är utsmyckad på ett klassiskt vis för kyrkor i den här regionen.

Det går inte att missa slottet i Amboise. Allt kretsar kring detta.

Annars är staden känd för sitt slott som har varit nära att gå under flera gånger. Först under franska revolutionen men även under andra världskriget. Man kan fortfarande se spår från kulor som trängt in i de tjocka murarna.

Väl uppe i slottet så är det en fantastiks utsikt över staden och Loirefloden. Har du mindre barn med dig, håll i dom. Muren som gränsar av mot omkring 20-40 meters stup ner i rännstenen är knappt en meter hög.

Att besöka slottet kostar 12,80 euro. Det som jag tyckte gav den största upplevelsen var utsikten och vyerna. Slottet ligger på en höjd och man har möjlighet att gå upp i flera av tornen. Väl uppe är muren inte särskilt hög så håll dig i om du lider av svindel.

Musikrummet i slottet.

Leonarde da Vinci levde en del på slottet och begravdes även i kapellet. Det märks inte bara genom de utställningar av honom som finns på slottet utan också av pizzor och restauranger som namngivits efter honom.

Kungens bäddkammare.

En del rum kan man besöka på slottet där kungen en gång huserat. Man får besöka audiensrum, sängkammare och musikrum. Från den avdelningen leder korridorer ut till ett av tornen. Den är inte beskaffad med trappor utan med en mindre väg från topp till botten så att kavalleriet skulle kunna ta sig fram i den.

Inte en trädgård av Versailles storlek men ändå pittoresk att strosa omkring i.

Trädgården är långt från den som finns i Versailles. Men ändå vacker att se. Dessutom ligger den på den högsta platån i slottsområdet så utsikten därifrån är magnifik.

Besök Amboise om du är på genomresa längs Loirefloden. Kommer du med husbil så är campingen helt perfekt. Den är stor och rymlig och har de faciliteter som en camping ska ha. Den ligger dessutom centralt med endast en kortare promenad från centrum. Bor du inte där så lär du ta en kort promenad över bron i vilket fall för att ta några bilder på Loirefloden från bron.

Bron över Loire till ön är vacker att se i solnedgången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *