Bilkyrkogården i Ryd

Småland har mycket att erbjuda. I tider då vi ska undvika fysiska kontakter så gäller det att hitta ställen där man är ganska alena. Då kan jag starkt rekommendera detta.

På denna gamla torvmosse ligger Bilkyrgogården. Är du i krokarna så besök denna plats. Den är intressant ur ett historiskt perspektiv samt ur ett miljöperspektiv.

Jag växte upp i Ryd, Linköping. Men djupt nere i Småland finns det Ryd lite här och där. Strax söder om Tingsryd ligger detta Ryd som vi besökte idag. Det var lite slumpbetonat att vi hamnade här, jag googlade runt på sevärdheter nära Tingsryd och fick träff på bilkyrkogården. Jag hade hört talas om den tidigare men det var definitivt inget som låg längst fram i minnesbanken.

Ryd verkar för övrigt vara ett trevligt samhälle. Vi passade på att övernatta på Norraryds Camping. Denna camping kan vi varmt rekommendera. Den ligger utmed en sjö och har de bekvämligheter som man kan önska.

Bilarna, eller vraken ligger stundom i linje och stundom huller om buller. Precis när du ser en gammal PV så förstår du att det är någon annan gammal kaross som förbryllar dig.

Åke var en man som förstod att man kunde tjäna pengar på torv. Han köpte en bredbladad spade och en mosse och började gräva ut torv. Till denna process använde han bilmotorer. Sinom tid kom han att gå över till att hämta upp gamla bilar och plocka isär dessa för att sälja begagnade bildelar.

Vissa gamla lik värmer dig med en massa olika kulörta färger. Man förundras över hur denna såg ut 1948.

När Åke stundom tid gick bort funderade man på vad man skulle göra av med detta. Redan då fanns en viss vördnad över området. Det bestämdes att naturen skulle få ta tillbaka det som tillhörde denne. På det viset fick den gamla torvmossen vara kvar och sakta begrava dessa bilvrak. Idag växer naturen in i vraken och skapar en omgivning som är ganska märklig. Var det rätt eller fel beslut att låta detta ligga kvar och förbli ben kyrkogård? Jag vet inte, men hur skulle alternativet sett ut?

Men allt är inte charmerande. Vi får inte glömma att denna lämning också är en miljökatastrof.

Om du är nere i södra Småland på gränsen mot Skåne så missa inte bilkyrkogården i Ryd. Vill du övernatta så erbjuder orten bed and breakfast, en Ica butik, en korvkiosk samt en pizzeria. Kommer du på sommaren så finns det möjligheter att svalka sig i den närliggande sjön.

Raka fyror, sexor och åttor. Allt finns här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *