Borensberg – eller Husbyfjöl

Då var det dags att lufta husbilen för första gången 2019. Det var lite av att lufta oss också. Att det var efterlängtat kan man förstå eftersom att trots denna helg i slutet av mars inte bjöd på något badväder gav vi oss iväg. Vi var i vilket fall som helst inte ensamma husbilsturister denna helg. På vår tripp genom Småland upp mot Östergötland så fick armen åka upp för den klassiska husbilshälsningen vid alla möten längst vägen.

Att vi inte var unika med att vara ute innan säsong stod helt klart när vi upptäckte att nästan alla ställplatser var upptagna när vi kom till Borensberg. Ställplatserna vid Kaffeteriet som ligger längst Göta Kanal. Kaffeteriet var inte öppet för säsongen men det fanns ett anslag om vart man kunde ringa så ordnade de på distans att elen kopplades på i vår stolpe. Vi fick kod till serviceanläggningen som hade tvättstuga, disk, toalett och dusch. Allt till ett pris för 225 kr natten.

Borensberg ligger mellan Motala och Linköping och hette förr i tiden Husbyfjöl. På sensommaren anordnas här en marknad som går under namnet Husbyfjöls marknad. Orten ligger vid sjön Boren och har även en camping. Genom Borensberg flyter Göta Kanal och Motala ström parallellt. När jag var mindre trängdes all trafik genom samhället men idag är vägen mellan Motala och Linköping ledd utanför samhället.

Vad finns det att se här? Vattendragen ger naturligtvis orten sin karaktär och på sommaren så är den ett populärt turistmål. Men om man ska vara riktigt ärlig så är det nog mest området kring kanalen och badet vid campingen där man hänger. Gästsgivaregården har förvisso en skön charm vis Motala ström men hade tyvärr stängt då vi var här.

Det som annars är ett signum för orten är Göta Hotell, även det stängt när vi var här. Hotellet gör sig påmint från filmen Göta Kanal, eller vem drog ur proppen. Dess fasad är oförändrad sedan inspelningen så med lite fantasi kan du nästan höra tonerna från den grekiska festen när du går förbi.

Fick vi någon mat då? Vi hade bestämt oss för att äta ute till förmån för husbilens kök. Monica hade siktat in sig på thaimat från Strömfiket men även det var stängt. Vi hamnade på pizzeria Napoli som serverade en till synes god pizza men som inte hamnar främst i vår minnesbank av kulinariska upplevelser.

Borensberg är vackert, ta gärna en avstickare på väg 34 om du passerar. Strosa runt kring kanalen och slå ett par bollar på minigolfbanan vid ställplatserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *