Bruzaholm – med Z i mitten

Missa inte de anonyma skyltarna i Bruzaholm.

Våra exotiska bokstäver tenderar att göra orter mer intressanta än vad de är. Men Bruzaholm intresserar mig av fler anledningar än Z:at som finns mitt i namnet. Dels så var Monica mycket här när hon var liten eftersom hon hade släkt som arbetade på bruket. Och att återvända är alltid intressant. Men det som kanske fascinerar mig mest är att Bruzaholms bruk är en av Sveriges första industrier som också drivs fortfarande.

Det finns mycket byggnader sparade i det lilla brukssamhället.

 

 

 

 

 

 

 

Varje Bruksort skulle ha en ståtlig Herrgård och Bruzaholm var inget undantag.

 

På denna lilla bruksort har det tillverkats gjutgods som blivit järnspisar, vädurspumpar, stövelknektar m.m. Sannolikheten att du träffat på ett föremål som gjorts på Bruzaholms bruk är nog rätt så stor. Kommer du med bil och kör igenom Bruzaholm så är det stor risk att du missar det intressanta, Orten, byn eller vad man nu ska kalla den har lyckats gömma undan Bruksområdet med dess museum rätt väl med endast några få anonyma skyltar. Men bara några hundra meter från genomfartsvägen ligger Bruksområdet med museet som innehåller mängder av föremål som har gjutits där. Vare sig man är intresserad av gjutföremål eller inte är det svårt att förundrats över vilket arbete det måste ha varit att göra gjutformar till dessa.

Vita Bron som var till hjälp när man skulle ta sig från byn till industriområdet.
Vatten är ett måste för att ett Bruk ska kunna växa fram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personalen på museet är kunniga och njuter verkligen av att följa med dig runt i de små lokalerna och berätta om de olika föremålen. De 30 kr som du betalar betalar i inträde är genant billigt jämfört med upplevelsen som du får.

Bruket är fortfarande igång men nu bakom högt stängsel.

7 km från orten på en grusväg genom tät skog finns en camping. Den ägs av ett Nederländskt par och ligger vackert beläget vid ett naturreservat och en liten sjö. Sjön har en sån där mjuk sandbotten som känns som om du satt fötterna i sammet.

Vad vore en camping utan minigolfbana?
Underbar badplats med botten som känns som sammet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Campingen andas tysk ordning och reda och kan varmt rekommenderas för en övernattning eller två. Har du inget tält eller annat att bo i finns här stugor att hyra. Blir du hungrig eller törstig finns en klassisk svensk campingrestaurang så att du klarar dagen och kvällen.

Ordning och reda.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *