Champagne – Épernay

Det gigantiska egna vattentornet ses vida över staden.

Vi var på väg till Loiredalen i Frankrike för att dricka kanske världens bästa vita viner. Rutten var utstakad och vi hade våra delmål. För att få lite omväxling så tog vi Stora Bältbron istället för färjan mellan Rödby och Puttgarden. Det blir lite mer att köra men några kronor billigare om man har brobizz men framförallt så är vägen över bron väldigt vacker. Problemet är att när man är på väg så det brukar inte bli så många stopp längs vägen. Vi övernattade vid en lastbilsparkering utanför Kiel. Dagen därpå möttes vi av det klassiska stoppet på autobahn, en olycka och vi hade oturen att komma precis efter att den skett. Två och en halv timma stod vi still. 27 grader varmt men vi hade turen att stå i skuggan. Men stoppet innebar att planerna förändrades.

Tyvärr händer det olyckor på autobahn som kan ge dig timmar i ett stopp på motorvägen. Råkar du ut för ett stopp, stäng sv motorn och slappna av. Håll utkik efter utryckningsfordon som ska fram mellan bilarna. Kör ut till vägrenen.

Planen förändrades och vi tog vägen genom Belgien och valde en camping mitt ute i ingemansland. Campingen hade en stor konstgjord insjö där man kunde fiska. Campingen hette Camping Aisne Valley och hade otroligt många olika varianter på boendealternativ. De satsade stort på underhållning och just våran kväll hade de en festival som avslutades med Johnny Logan. Maten i restaurangen skulle vara mycket bra. Just denna kväll serverade dom endast buffé. Och den var bra, mycket bra smaker men på tok för dyr, 35 € pp. Notan för tre personer hamnade på 120 € med dryck. Det va gott men för dyrt.

Belgien överraskade. Från geografilektionerna har man i minnet att det är ett flackt land. Antingen minns jag fel eller så hade läraren fel. Det gick upp och ner mellan bath och dalar.

Väl dagen därpå återtog vi målet med Loiredalen. GPS:n ledde oss genom vackra små vägar i Belgien med trevliga små byar. Eftersom det var söndag så var det ganska öde. Vi bytte resväg och bestämde oss för att besöka ett champagnehus när vi ändå passerar champagne. Dom flesta hade stängt men De Castellane var öppet. Så vitt jag vet säljs inte det märket längre på systembolaget vilket jag tycker är synd för det är en utmärkt champagne.

Champagnehuset hade en jättestor museidel som är värt ett besök. Ingen avgift så länge du inte vill köpa med dig en flaska hem.

Champagnehuset har ett eget vattentorn som är lite av ett vattenmärke i Èpernay. Det är högt och syns över stora delar av staden. Champagnehuset ligger i själva staden men det finns parkeringsplatser vid ingången så att tar man sig dit med husbil så kan man lätt besöka huset.

I de mest kända champagnehusen kan det vara en dålig affär och köpa med sig en flaska. Köp den hellre på en stormarknad som typ Carrefour eller på svenska Systembolaget. Priset brukar vara betydligt lägre där.

Inne har dom en stor utställning som visar champagnehusets produktion. Dom verkar ha haft kontroll över hela produktionskedjan för de tryckte sina etiketter i eget tryckeri. I muséedelen fanns i princip allt som använde för att producera denna ädla dryck.

Alla delar i produktionen visas i utställningen. Det är inte den moderna produktionen som visas utan den äldre.

Man kunde till och med gå upp i det höga tornet genom en smal spiraltrappa. Så den som har bra kondis och starka knän kunde få en gemytlig utsikt.

Champagneflaskor finns i en mängd olika storlekar. Vi tänker kanske mest på en halv, hel och magnum. Här visas alla i ett stort champagnetorn.

Vi har gjort Èpernay vid ett tidigare tillfälle. Maten och omgivningarna är utsökta. De ser sig själva, tillsammans med Reims som en av champagnes huvudstäder. Så åker du till champagne så missa inte Épernay, inte för De Castellane men för att det har en betydligt softare karaktär än Reims.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *