Eketorp Öland – En resa i tid och rum för stora och små

Eketorp på Öland är ett välbesökt resmål för både oss och andra. Vi har varit där med barnen både under säsong och under off season. Nu står barnbarnen på tur. Men först gör vi där ett återbesök bara Monica och jag när det är stängt, dvs off season.

Att det är stängt under senhöst till vår spelar ingen roll. Som besökare kan du ändå gå in på anläggningen. Visserligen är inget öppet där inne men det känns lugnt att gå utan att trängas med en massa turister. Vi är trots säsongen inte helt ensamma. Det finns fler nyfikna människor som rofyllt går omkring och strosar i denna gamla försvarsborg.

Borgen är en gammal fornborg som är återuppbyggd av arkeologer såsom man tror att den en gång kan ha sett ut och det lär ha varit omkring 400 år e Kr. Om detta nu stämmer kan man inte bli annat än imponerad. Husen är t.ex. så konstruerade att de kan värmas upp till dagens rumstemperatur genom att endast elda med enkla eldstäder.

Under öppettiderna huserar en hel del djur i och omkring borgen. Den ligger på Alvaret. Och bara det gör att den känns extra imponerande i den karga miljön. I de små husen finns utställningar från några av de 24000 föremål som hittats kring borgen. En del är nyproducerade och säljs i en av butikerna.

De som arbetar i borgen under säsongen går i tidstypiska kläder och har guidade visningar inriktat för både vuxna och barn. En av barnguidningarna avslutades med att barnen fick garva skinn med fårhjärna, ett måste för en 10-åring.

Öland är en såpass liten ö så att ett besök på Eketorp finns det alltid plats för. Borgen ligger dessutom nära Ottenby fågelstation vid sydspetsen på ön. En annan fördel med Eketorp är att det saknas ”barntjatsbutiker” inne i anläggningen. Du slipper höra tjat om glass, godis och dricka och kan koncentrera dig helt på historien.

Utanför säsongen kan man ställa upp sin husbil på parkeringen. Jag vet förvisso inte om det är okej men du stör ju knappast någon. Vi rekommenderar ett besök på Eketorps borg vare sig det är säsong eller ej. Med eller utan barn och barnbarn. När anläggningen är stängd utanför säsong är det gratis att besöka den. Under säsong kan man inte besöka den utanför öppettiderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *