Flygvapenmuseet i Linköping – inte bara för flygentusiasten

Är man som jag född och uppvuxen i Linköping så slår ljudet av en jetmotors efterbrännkammare an något speciellt i själen. När fönsterrutorna skallrade när man var barn visste man att planen stod i rad på Malmens flygfält redo att försvara Sverige.

Vi ena kortsidan av det enorma flygfältet finns sedan många år ett flygvapenmuseum. Det har byggts till i etapper och är idag något mer än bara en hangar för gamla uttjänta flygplan. Byggnaderna innehåller utställningar om Kalla krigets dagar, Döderhultaren, experimentlab, fik och en massa olika simulatorer. Och det bästa av allt är att det är gratis inträde.

Men visst är det flygplan som dominerar även om en och annan kulspruta och kanon kan skymta fram här och var. Planen hänger i taket och står på golven. En del är inhägnade medan man får provsitta andra.

Det finns personal som går runt i de stora hangarerna som det går att fråga om du skulle ha några speciella frågor kring de olika flygplansmodellerna som det inte går att hitta svaren på i de för annars informationsrika beskrivningarna som finns bredvid varje flygplanskropp.

Detta är inte bara ett mekka för dom som gillar flygplan. Här får man en inblick om vilka frågor som dominerade försvarspolitiken från 1950-talet och framåt. Du välkomnas in i vardagsrum som är tidstypiska för varje decennium efter andra världskriget.

Flygplansmuseet verkar vara uttänkt för att alla åldrar kan samsas där på samma ställe vid samma tidspunkt. Barnen tar sig snabbt igenom utställningshangaren upp till experimentlabbet där kanske inte de vuxna utan barn uppehåller sig lika länge.

Efter några timmar ute och inne på museet kan du istället för entréavgiften förlusta dig bland flygplansmodeller och annat kuriosa att köpa hem som förlänger minnet av ett besök här. Om du inte vill ta bilen hit så går buss från centrala Linköping. Efter bara femton minuter stannar den precis i anslutning till entrén. Tidigare fungerade parkeringsplatsen också som ställplats. Nu finns inte den möjligheten längre. Men kommer du med husbil så finns det större parkeringsrutor så att den husbil får plats.

Flygvapenmuseet är ett måste när du hamnar i Linköping. Med eller utan barn, det går lika bra hur som.

One thought on “Flygvapenmuseet i Linköping – inte bara för flygentusiasten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *