Gamla Linköping – du får Valla Gård på köpet

Vi var på namngivning för barnbarn i Linköping. Vi hade bokat hotell denna gång. Ett dubbelrum på Ekoxen, hotellet där allt hände på 80 och 90 talet. Vem minns inte karaokekvällarna i biblioteksbaren, drinkarna i baren och dansgunget i nattklubben?

Här stod man förr och drack drinkar samt lyssnade till mer eller mindre bra karaoke.

Idag är det annorlunda, biblioteksbaren är idag en trevlig barnavdelning med diverse leksaker för barn vilket kan behövas eftersom de inte brukar vara så roade av ett hotellrum. Annars så är hotellet sig likt trots uppfräschningar i reception, bar och pub. Trappan upp till biblioteksbaren med sin stora kristallkrona väcker annars minnena från Ekoxens storhetstid som nöjesmetropol.

Trappan upp till biblioteksbaren.

Ekoxen är ett bra hotellval för en övernattning i Linköping. Det ligger nära centrum och  granne med den stora parkenen Trädgårdsföreningen.

Gamla Linköping är inte som Gamla stan i Stockholm. Alla hus i Gamla Linköping är fraktade från Linköpings olika stadsdelar. Dessa är de hus som räddades undan den stora rivningsdöden som mer eller mindre alla städer tycks gått igenom. Men man ska komma ihåg att betydligt fler hus revs än de som lyckades få ett nytt liv i Gamla Linköping.

Det är en liten historielektion att besöka detta friluftsmuseum. I de flesta butiker finns något att lära från det som en gång var. Dessutom är nästan all personal utklädda i tidstypiska kläder. Förutom butiker finns här konstnärer samt små tillverkningsindustrier från förr.

Bara ett stenkast genom Vallaskogen ligger Valla Gård. Även det ett sorts friluftsmuseum. Här finns stall med diverse djur från en traditionell bondgård. Själva bostadsdelen är sedan länge en folkhögskola. Men i de olika stallarna kan man besöka Vallas hästar, getter, kaniner mm.

Till friluftsområdet hör också ett antal magasin som idag tjänar som olika museum. Det finns elektricitetsmuseum, vagnsmuseum och järnvägsmuseum. Och kommer du dit vintertid så se till att ha pulka med för det finns nog ingen Linköpingsbo som inte besökt Vallabackarna under sin uppväxt.

På Valla Gård trivs nog de minsta bäst medan vuxna säkert får ut mer av Gamla Linköping. Men korsbefruktningen gör så att bägge ändå ska besökas när man ändå är på plats. Och skulle de minsta knussla i Gamla Linköping så är det bara att ta med dom in på Cloettaboden så blir det nog inga sura miner.

Planerar du ett besök så ska du först kolla om och vilka aktiviteter som är på gång. När vi var där sista helgen i september hade Valla Gård en höstmarknad. Gamla Linköping har julmarknader under december månad. Men tro inte att du är själv där då. De smala gränderna och det lilla torget är fullt av folk vi dessa tillfällen.

Men besöker du Linköping så lägg in ett besök här. Det är trevligt och gratis. Vill du ha lite kändisflärd så kan jag rekommendera fika på Ragnar Dahlbergs café, det är inte ovanligt att han själv är där och serverar kunderna.

Fika på Ragnar Dahlbergs Café

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *