Grimeton – en radioskugga i det förflutna

Jag har passerat infarten till Grimeton radiostation många gånger. Det har tyvärr aldrig blivit av att jag har svängt in. Men den här gången skulle det bli av. De stora antennerna syns på långt håll och spänningen i mig tilltar ju närmare vi kommer.

Parkeringsplatsen rymmer en ställplats för husbilar som är gratis. Det finns förvisso ett telefonnummer dit man kan swisha en frivillig gåva. Anläggningen är upptagen på Unescos världsarvslista från 2004 men kostar säkert att hålla i drift.

Tyvärr blev mina förväntningar inte uppfyllda. Det är prydligt, snyggt och välordnat. Men tyvärr infinner sig inte spänningen trots de många historierna om hemlighetsmakeri och kalla krigets påverkan.

Jag tyckte inte heller att det fanns så mycket att se på. Anläggningens storhet ligger nog snarare i vad den åstadkom och det kan vara svårt att ta till sig det när min mobil fixar mer än vad den anläggningen någonsin kom i närheten av. Sen kan det va så att de 120kr i inträde per person kanske la lite sordin över upplevelsen. I alla fall om jag får jämföra med andra krigshistoriska anläggningar. Men ett starkt intresse av amatörradio och krigshistoria förhöjer nog känslan av den som innehar det.

Är det så att man är bortskämd över att alla sevärdheter ska ha en hög upplevelsefaktor? Så kanske det kan vara. Men med betalt inträde så måste vi ju iallafall se på anläggningen.

Det luktar frän gammal olja i den gamla maskinhallen där sändarutrustningen finns. Det här är verkligen ett museum. Transformatorer trängs med sändare och radiorör lika stora som en själv.

Utanför sändarbyggnaden finns kylvattnet till anläggningen som idag fungerar mest som en fontän. Ett gammalt skyddsrum är omgjort till en trång utställningshall där historier från andra världskriget visas upp i skrift och på tv-skärmar.

         

En kort promenad ut på fältet finns antennerna. De som var här och monterade dessa kom från Motala. Man förstår att det måste ha varit ett otroligt jobb att få upp dessa kolosser.

Ja, sen var det egentligen inget mer. Ett fik med försäljning av gamla retroprylar och en mindre utställning om mobiltelefonens utveckling vitnar om att man måste försöka tillgodose besökarna på alla sätt och vis.

Kan vi rekommendera Grimeton? Ja om du har ett gediget intresse för radiotrafik eller krigshistoria så kan du nog finna det intressant. Sedan kan det också vara så att vi hade fått ut betydligt mer av besöket om vi hade gått på en guidad tur. I vilket fall som helst så är det en annorlunda plats som säkert saknar motsvarighet i hela Europa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *