Habo kyrka – en orgie i vägg och takmålningar

Vi var på väg med husbil mot Kinnekulle. Det var kallt och regnigt och ville ha ett besöksmål inomhus på vägen. För flera år sedan hade vi i all hast besökt Habo kyrka och blivit fascinerade så vi styrde ratten åt det hållet för ett lite längre besök.

Den lilla stentillbyggnaden på baksidan av kyrkan är ingen tillbyggnad. Det är resterna från den gamla 1200-talskyrkan.

Habo kyrka ligger fyra kilometer från centralorten och det beror förmodligen på att orten kom att växa runt järnvägen och dess utbredning. Kyrkan är en stor träkyrka som har grunder från 1200-talet. Dagens kyrka fick sitt utseende under 1700-talet.

Tak och väggar lyses upp med mycket fina kronor av välpolerat mässing.

Kyrkan är stor för att vara en träkyrka och klocktornet syns lång väg men det speciella med kyrkan är dess målningar invändigt. Det finns inte en centimeter av väggar eller tak som inte är bemålat. På väggar och tak finns allt som en konfirmand behövde veta. Lilla katekesen, de tio budorden, trosbekännelsen mm.

Väggar och tak lämnar inte en kvadratcentimeter till över utan allt är målat med olika bibliska motiv.

Att kyrkan är speciell tyckte man redan tidigt. Skansen ville t.ex. köpa kyrkan för 75000 kr och montera ner den för att bygga upp den i Stockholm. Som tur är blev inte den affären av och Skansen hittade ett annat alternativ för en tusenlapp.

Kan du din katekes så hänger du med i berättelserna.

Är du på väg förbi Jönköping så ta en avstickare några mil för att passera Kyrkan i Habo. Det är dåligt med övernattningsmöjligheter för husbil såtillvida att du inte vågar stå på kyrkogårdsparkeringen.

Förutom alla målningar finns även gott om snideriarbeten på bibliska personer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *