Hästholmen – Inte längre några hästar

Gjorde du din militärtjänst i Östergötland så hugger det nog till i bröstet när du ser namnet Hästholmen. De kalla barackerna utmed Vätterns strand och de obekväma sängarna har nog satt sina spår i mången rekryt.

Det var kanske just därför jag var lite nyfiken på denna lilla by som hör till Ödeshög kommun. Om man åker från Ödeshög mot Vadstena så passerar man Hästholmen till vänster. Men du måste åka igenom byn för att komma till det som Hästholmen egentligen handlar om, hamnen.

Det sägs att Magnus Ladulås parkerade sina hästar här när han skulle ta båten över till Visingsö, därav namnet. Hamnen ligger i ett skyddat läge vilket gjort den till en hamn med gamla anor. Här förliste t.ex. det gamla Ångfartyget S/S Per Brahe som var på väg från Jönköping till Stockholm. Den hade säkert inte fått sin plats i historieböckerna såtillvida att inte John Bauer med familj var med på båten och omkom.

Hamnen har i vilket fall som helst varit betydelsefull genom åren och om det förtäljs i en utställning som finns i ett gammalt hamnmagasin i hamnen. I hamnen finns också ställplatser för husbilar, en camping samt några stugor till uthyrning. Vi kunde förstå att dessa företrädesvis hyrdes ut till fiskeintresserade så det stod fiskespön lutade mot husväggen.

I hamnen finns också en mindre badplats med en otroligt vacker utsikt över Vättern. Vi passade också på att äta på restaurangen fyren som hade en otroligt bra service. Däremot hade kokkonsten mer att önska, men det var trevligt och menyn var vida bred.

En tio minuters promenad från hamnen ligger hällristningar som upptäcktes på 1800-talet. Det känns magnifikt att stå och beskåda dessa och fundera över var vattenbrynet låg på den tiden dessa gjordes.

Ja, så mycket mer är det inte i Hästholmen. Men om man ändå åker runt i denna del av Östergötland för att besöka Omberg eller Alvastra klosterruin så tycker jag att man ska åka in hit. Det kan vara svårt att försvara mer än en natt i Hästholmen en än det. Men det är vackert och trevligt så väl värt ett besök.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *