Karon Beach – Äntligen säger vi, inte nu igen säger andra

2008 var första gången vi var på Karon Beach. Hur vi hamnade här var förmodligen mer slumpmässigt än noga selekterat från reseskildringar och broschyrer. Men vi trivdes direkt. Vi fick lite försiktig kontakt med några restaurangägare som såg till att vi kände oss som mycket speciella kunder. Jag tror att det berodde på att vi var trevliga och dricksade mycket.

Sedan dess har vi kommit tillbaka hit många gånger. Vi har hört att Phuket ska vara en turistfälla och mycket dyrt. Men vi har varit på flera ställen i Thailand och måste säga att det stämmer inte. Måhända att prisbilden är högre än Chang Mai men den står sig bra mot både Koh Samui och Krabi.

Vi reste denna gång med Finnair. Vi har rest med dom tidigare och då utmärkte sig karbinpersonalen som tjuriga och arroganta. Men den här gången ska vi inte klaga. Vi bokade så tidigt vi kunde för bästa pris. Mat ingick medan vi fick betala rejäla överpriser på allt som var starkare än lättöl. Vi bokade på vår egen transfer till Phuket vid ett senare tillfälle då vi senare bestämde oss för just den slutdestinationen. Detta innebär lite extra ut och incheckning med långa köer på Bangkoks flygplats men det kan det vara värt om man vill vara lite flexibel in i det sista. Mellan Bangkok och Phuket flög vi med Bangkok Airways. Ett bra billighetsbolag som vi flugit med många gånger tidigare. Men ska du lägga upp din rutt själv så är det viktigt att du inte bokar för tight mellan bytena. Ett enda litet strul kan ge dig en försening som gör att du missar ditt nästa bokade flyg och det är ingen som ersätter dig för det.

När man flyger åt detta håll är jetlagen som värst. Min räddning denna gång var att jag var helt slut redan när vi åkte. Det gjorde det lättare att sova på planet. Men det är inte ovanligt att vi brukar konstatera att vi i princip varit vakna i 24 timmar när vi väl är incheckade på hotellet.

De hotell vi har bott hos tidigare har varit bra på Karon Beach. Vi har träffat många olika människor här och har aldrig hört någon som klagat. Frukostarna är ofta gigantiska och erbjuder mycket från både det asiatiska och europeiska köket. Om du däremot söker en nyttig frukost typ Gunde Svan så tror jag inte det blir så lätt. Här trängs vitt bröd, vita bönor, bacon, scramble äggs, korvar, ostar om vart annat. Vill du hålla en lättare tillvaro så brukar fruktbordet kunna vara ett alternativ.

Karon Beach är en tre kilometer lång strand. Det går en väg parallellt med denna. Här står tuk tuken på rad bredvid alla motorcyklar som hyrs ut till vågade turister. Den ursprungliga huvudgatan heter Thanon Patak och går från en rondell på strandens norra del inåt Karon. På denna gata finns en del hålligång för den som önskar. Men det är långt ifrån den puls som man hittar i grannstaden Patong.

Vid rondellen finns flera olika restauranger och små butiker som säljer badleksaker. En av våra stamställen är Raychanne restaurang. Den är väl värt ett besök. Dom är mycket trevliga och har bra thaimat till bra priser. När du tröttnat på thaimaten serverar dom också europeisk mat som både smakar bra och är prisvärd. Om ungdomarna som arbetar här vill spela fyra i rad med dig så får du vara beredd på att förlora. Om du någon gång vinner mot dom så lova att kommentera det i detta inlägg.

Sanden på Karon Beach knarrar när du går på den. Det är som att gå på nyfallen kall snö. Det går ömsint starka vågor medan det ibland är kav lugnt. Åker man med små barn så rekommenderar vi norra delen av stranden. Där är det lite lugnare och mindre folk så det är lättare att hålla uppsikt över barnen. Men när vågorna slår i stranden så är de starka. Då är det bättre att ligga lite längre ut och bara surfa på vågorna.

Karon Beach har utvecklats mycket de senaste 10 åren. Och skulle du prata med någon som var här för 10 år sedan skulle du få höra historier om grusvägar och rum utan AC. Men eftersom vi inte har någon tidsmaskin så kör vi härifrån och framåt.

Nästa inlägg kommer vi att fokusera på shopping, shopping och shopping. Vi kollar in de marknader som finns och hur du ska pruta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *