Köpenhamn – blir 2.0 med guide

Många kommer till Köpenhamn för Tivolit och visst är det vackert.

Många gånger har jag besökt denna huvudstad och aldrig ens tänkt tanken på att använda mig av en guide. Men när jag nu är här för jobbets räkning och guiden står på schemat, då är det bara att hänga på.

Köpenhamn kokar liksom aldrig över. Det är en cool huvudstad som är strax mindre än Stockholm men utan ett tempo som man blir stressad av.

Och visst blev upplevelsen helt annorlunda. Det fanns ställen som jag gått förbi förut utan att lägga märke till som visar sig vara en upplevelseskatt. Sedan fanns det saker som jag inte hade en aning om som visade sig vara fantastiska turistmål.

Scandic Hotel som egentligen heter Palace Hotel behöver inte skämmas för sig. Väl generöst tilltagna rum, bra frukost och en bra service gör det som ett mycket bra boendealternativ.

Vi bodde på Scandic Hotel vid rådhusplatsen. Därifrån är det nära till allt man vill se. Naturligtvis brukar ett av de första besöksmålen vara Nyhamn och det beror nog inte bara på det pittoreska området utan också pga av de många restaurangerna. Området byggdes för att få en hamn så nära centrum som möjligt. Det var dessutom stadens redlight distrikt förr men det har idag tagits över av Istegade.

Nyhavn är idag ett riktigt turiststråk vid slutet av ströget. Här kan du äta både dansks mat och internationella rätter. Längst gatan trängs trubadurer och konstnärer som försöker få dig att köpa eller skänka en krona.
Nyhavn är ett givet besöksmål när man är i Köpenhamn. Det är vackert både natt som dag.

Från Nyhavn kan man också åka flodbåt, vi tog oss bort till det yttre hamnområdet för att göra detsamma men våran båt var av det mindre slaget och med en personlig kontakt med guiden. Trots båtens ringa storlek fanns en bar med öl och vin för de törstiga.

Operahuset har en fantastisk arkitektur. Kolla in taket, gigantiskt

Turen gick förbi operahuset, teatern, förbi Kristiania och in genom Köpenhamns kanalsystem. På turen fick vi bl.a. se husbåtar och flottans gamla område som nu var ombyggd till ett fashionabelt bostadsområde.

För att vara en sommarstuga så är den rätt ok. I källaren ligger kronjuvelerna och där trängs turisterna kring att fota kronor och andra helt otroliga kungliga smycken.
Kronor är bara en del av kronjuvelerna som förvaras i källaren.

Det finns många slott i Köpenhamn. Guiden tog med oss till Rosenborg som var Christian den fjärdes sommarpalats. Den kungen kallades för byggarkungen och ligger bakom många av de stora husen i staden. Denna sommarvilla huserar idag ett museum av många samlade saker av kungen. Dessutom ligger här kronjuvelerna i skattkällaren. Detta museum har saker värda mer än alla andra danska museer ihop.

Biblioteket i Christianborg. Det rymmer naturligvis inte alla av de kungliga böckerna men imponerande många förstautgåvor från flera klassiska verk.

Christianborg var ett annat slott som vår guid tog oss till. Detta slott är byggt på 1920-talet och används idag som representationsslott. Det är mycket annorlunda mot Rosenborg och gav också ett mer rejäl slottskänsla.

Slottet används idag endast till representation. Vid det här bordet finns det plats för att sitta och småprata.

Hur är det med Danmark och dess öl? Jo det finns mycket av den varan. Jacobsen som var ägaren till Carlsbergs bryggerier lär ha gjort sig storkovan på ölbryggning. Han tog nämligen hem massa med olika skatter från bl.a Egypten och Rom. Dessa är nu samlade i Glyptoteket som inte ligger långt från Rådhusplasten. Denna byggnad rymmer en stor vacker atriumgård i mitten av byggnaden och har sedan konstskatter runt denna på flera plan.

Atriumgården i Glyptoteket är fantastiskt och svårfångat på bild. Det är varmt och fuktigt. Som tur är finns kall dryck på en knappt armlängs avstånd.

Tröttnar du på skulpturer från förr finns även skulpturer från nu och en avdelning med konstverk från franska mästare.

Utställningen visar bl.a. Egyptiska mumier.
Den visar också helt fantastiska skulpturer.
Det finns också en stor samling med mer moderna skulpturer.

Mat och dryck finns överallt i staden men om du är här så rekommenderar jag smörebröd. Egentligen så är det inte så märkvärdigt utan består ev en grövre smörgås med ett pålägg. Men i Danmark så är det en klockren lunch.

Köpenhamn och Danmark förknippas med öl. Många tänker på Carlsberg och Tuborg men det finns även annan öl om du tröttnat på de skandinaviska alternativen.

Hur ska du göra då när du kommer till Köpenhamn för tionde gången, jo hyr en guide och upplev massa nya historier om vårt grannland.

Vinkällaren från Rosenborg där man har fullt drickbara viner från 1500-talet som används vid särskilda tillfällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *