Kristianopel – inte längre danskt

Medan Kristianopel var Danskarnas norra utpost mot Sverige på den östra sidan så var Bröms Sveriges sydligaste utpost. Av Bröms finns inte mycket kvar att se men Kristianopel har överlevt trots att det har bränts ner och befolkningen tvångsförflyttats.

Det finns inte så mycket kvar av försvarsanläggningen. Men den 3 kilometer nästan intakta muren är imponerande. Utsikten från den norra spetsen får dig att lätt drömma dig tillbaka till 1600-talets början med doft av tjära och tång.

Försvarsanläggningen skapades i början av 1600-talet och påminner oss om en annan tid utan husbilar längst den bevarade befästningslinjen som består av en 3 km lång mur. Längst ut på den södra udden finns nu en campingplats inramad av försvarsmuren. Av själva fästningen finns inget kvar. Men i den norra änden kan man dock se mer rester som kan göra att man får en förståelse för detta enorma försvarsverk.

Campingen var obemannad när vi besökte den under påsken. Men med ett telefonsamtal och betalning via Swish så var vi inne och kunde använda serviceanläggningarna. Campingen såg ut som en gigantisk ställplats eftersom de flesta besökarna var husbilsägare.

När man spatserar på ortens få gator är det svårt att föreställa sig att detta var Sveriges första renessansstad. Idag påminner samhället mer om Nora, Söderköping eller Hjo med dess trähusbebyggelse.

Majoriteten av husen är byggda i trä och ligger tätt. Att det inte räknas som en trästad är förmodligen att det inte är en stad. Ortens storlek påminner om en större by.

Det finns flera ställen att äta och fika på. Men när vi besökte Kristianopel under påsken var det endast hamnkafét som var öppet. Det finns dock en liten handelsbod där man kan handla det viktigaste.

Storgatan leder dig genom byn fram till handelsboden och kyrkan. Den är kantad med små trähus och längst gatan finns också ett gästis.

Campingen är vid och öppen och avdelas genom stengärdsgårdar som säkert byggds av sten från det rivna försvarsverket. Trots att campingpersonal inte va på plats gick det att checka in via telefon och få tillgång till servicehusen.

På hamnplanen finns en mindre restaurang och plats för att äta glass i solskenet samt klättra på de gamla uppställda kanonerna.

Kyrkan är en pampig byggnad som påminner om dansk stil. Den är öppen för besökare under sommarmånaderna. Här finns också resort och bed and breakfast så det finns plats för alla.

Kyrkan är ovanligt pampig för en sådan liten by. Den vittnar om att trakten en gång var betydligt mer betydelsefull än vad den är idag.

Kristianopel var en gång i tiden känd för sin festplats eller folkpark. Hit kom alla stora band när det begav sig. Många pratar lyriskt om minnena från parken som ligger utmed vattnet.

Idag vittnar parken om den stora folkparksdöden i dubbel bemärkelse. Få folkparker har fortfarande ett levande kulturliv i Sverige. Men denna park drabbades också av tragiska dödsfall 1981 då några ungdomar trampades ihjäl i trängseln då Gyllene Tider gästade folkparken.

Handelsboden ligger bredvid kyrkan och betjänar turister och de få fastboende i Kristianopel. Runt omkring i byggdes finns även gott om gårdsbutiker som säljer ägg, ostar, kött m.m.

Kristianopel är ett givet besöksmål tycker vi. En kort liten avstickare från E 22:an strax innan Karlskrona ligger byn. Du kan välja åka in redan vid minnesstenen vid Bröms eller från Jämjö. Du kommer att få en trevlig vistelse i Kristianopel, det vågar vi lova. De många stängda uteserveringarna vittnar om att det är betydligt livligare här under de varma sommarmånaderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *