Läckö Slott – inte bara en snaps

Läckö Slott ligger på Kållandsö, en liten udde i Värnen i närheten av Lidköping.

Läckö slott kanske är bekant för dig som gillar snaps. I den lilla förpackningen Svenska snapsar finns den där, Läckö snaps, med en bild från slottet. Väl framme vid detta otroliga slott bryr du dig kanske inte om att skärskåda bilden från den lilla buteljen. Men om du ändå gör det så kan du se vissa skillnader. Idag är slottet mer i behov av renoveringen än då bilden på snapsflaskan avbildades.

Nedanför slottet skymtar parkeringsplats med ställplatser som var föga inbjudande.

Väl framme vid Läckö slott tidigt på säsongen kunde vi välja boende på camping eller ställplats. Campingen var inte särskilt lockande och inte ställplatsen heller. Men vi hade bestämt oss för övernattning så efter mycket om och men lyckades vi betala 130 kronor för att få stå på parkeringen och tömma latrinen på campingen.

Slottets trädgård med dess växter var stängt för besökare när vi gästade slottet.

Läckö slott har även hotellrum vid det vattennära Naturum som var stängt pga Coronan. Men det finns med andra ord olika alternativ för övernattning för den intresserade. Att Läckö slott behövdes renoveras märktes direkt på utsidan. Byggnadsställningar på den ena sidan av slottet vittnade om att det även fanns andra som var av samma åsikt. Slottet har lite av en magsikt karaktär när man går runt det. Det är högt och vitt med många olika torn. Du som läst våra inlägg tidigare vet att vi besökt en hel del slott i Europa men blir ändå klart imponerade av denna byggnad.

De omkringliggande omgivningarna gör att du kan se slottet från flera olika håll.

Coronan gör att det är stängt så vi kommer vare sig in på slottet eller på Naturum som ligger strax nedanför utmed vattnet. Men omgivningarna är fantastiska och det finns gott om promenadstråk och stigar som man kan ströva kring

När vi besökte Läckö låg en ensam båt i gästhamnen. Annars var den väl tilltagen så att man kan tänka att många besöker denna under högsäsong.

Kommer man med båt så finns även en gästhamn. Jag kan tänka mig att båtarna trängs vid dessa under midsommar. Att slottet ligger vid Vänern är lätt att glömma och man tror gärna att det ligger utmed havet. Men på 1200-talet då slottet börjades bygga kanske det var många som som inte hade sett något annat vatten än just Vänerns och uppfattade detta som ett hav. Jagvtror att Vänern idag räknas som ett innanhav sedan vi gick med i EU.

Bryggor finns det gott om för båtresenärer.

Är det värt att besöka Läckö slott? Ja absolut, se bara till att det är öppet om du vill ha en större upplevelse än bara omgivningarna runt slottet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *