Loiredalen – Chambord

Chambord, Loiredalens största slott.

Det finns slott och så finns det slott. I Loiredalen är stora slott lika vanliga som herrgårdar i Östergötland. Från Champagne blev det första stoppet i Loire Chambord, det största slottet i Loire. Slottet skapades av Frans I och det sägs att Leonard da Vinci hade en del med i slottets skapande. Hur står sig detta slott mot andra vi har besökt? Versailles har sin speciella historia och det gör ju sitt till. Detta slott är speciellt på ett annat sätt, det är fullt av tinnar och torn. Stenhuggarna har verkligen haft att göra. Frans I lät bygga detta som ett jaktresidens och lär ha bara använt det i sju veckor under sin livstid.

Slottet är stort, mycket stort. Men det finns gott om utrymme att fotografera från olika håll.

När vi kom fram till slottsgrinden med den långa muren kring residensen så visade sig det att det var tre kilometer fram till slottet. Då får man en känsla av hur stort området är. Det fanns gott om parkeringsplatser framme vid slottsområdet. 11 euro kostade det att stå med husbil. Förmodligen är det samma summa för en personbil. Inträde till slottet kostade 14,5 euro men det hoppade vi över. Vi nöjde oss med att gå omkring i området och se slottet från utsidan.

Vill du inte gå på de stora omgivningarna så kan du hyra golfbil.

Då området är gigantiskt finns möjligen att hyra en golfbil att köra omkring med. Vi är ju unga och raska så vi går gärna. Vi kom vid lunchtid och bestämde oss för att äta lunch på slottsområdet. Det fanns nästan ett tiotal olika restauranger att följa mellan och en massa lokala varor att handla på ett mindre marknadsområde.

Det fanns många olika restauranger att välja på intill slottet. Maten var mycket bra och intill restaurangerna fanns en marknad där man kan köpa lokala varor och viner.

Slottet är stort, men långt ifrån lika stort som Versailles. Men detta känns mer enormt på ett annat sätt. Men det kan bero på att man kan se och fotografera slottet från olika vinklar och ganska långt ifrån så att hela byggnaden kommer med på bilden.

Varje större egendom ska ha en egen kyrka.

Inget slott är komplett utan en egen kyrka. Bredvid slottet finns naturligtvis en sådan som är klassiskt utsmyckat på franskt vis. Från kyrkan som ligger på en höjd hittar man nya vinklar att fotografera slottet från.

I vinbutiken smakade vi runt och köpte sedan några flaskor av de som vi gillade bäst. Vinerna kom från det lokala närområdet och var ekologiska.

Innan vi lämnade Chambord besökte vi vinbutiken som sålde vin från den lokala regionen. Vinerna såldes som ekologiska viner. Det ingick naturligtvis provsmakning och vi köpte vitt, rosé och Cremant.

Slottsomgivningarna bestod av kanaler och broar och jättemycket skog.

Vill du se ett renässansslott och betala för både parkering och inträde så är detta ett givet val på din resa genom Loiredalen. Det finns gott om campingar, hotell och diverse härbärgen för övernattning. Maten och vinet var utsökt. Slottet var gigantiskt och solen stod i zenit.

Var du än kom kunde du ta en bild på slottet från en ny vinkel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *