London – Nästan alla har varit här

Den gamla drottningmodern håller ett vakande öga från Buckingham Palace ut över Londons City med allt från bilar, hundar och människor.

Många svenskar besöker London så man ska inte bli förvånad över att höra svenska talas på gator, i hissar på varuhus eller på pubarna. Ibland känns det nästan som om det vore mer svenskar här i London än i Stockholm. Men då ska man komma ihåg att både Stockholm och London är stora turistmagneter och då framför allt London.’

I mörkret är alla katter grå brukar man säga. Detsamma kanske gäller Londons taxibilar som nu för tiden intar alla möjliga färger.

Det var fjärde gången jag var i London. Den första gången jag var här var 1981. Mycket har förändrats sedan dess. Då var alla taxibilar svarta medan de nu kan dyka upp i vilken färg som helst. Det låg minst tre pubar i varje kvarter medan det idag nästan känns lite som om pubdöden sprider sig i London. Det som jag tyckte var gemytet på 80-talet har förändrats till något mer modernt med hög musik och modern inventarie. Men om du letar på bakgator en bit från stadskärnan så kan du springa på något som hämtat ur ”Hem till gården” serien.

Man får jaga runt en hel del i London för att hitta den gamla genuina puben. Däremot kan du få ben Guinniess i princip vart som helst.

Men visst är mycket sig likt. Den enorma parken Hyde Park ändrar man inte på i en handvändning. Nu är det ju bara halva parken som är Hyde Park och den andra är Kensington park. Men jag vet inte var den ena övergår i den andra så jag kallar hela den gröna lungan mitt i London för Hyde Park.

Hyde Park är enorm om även om man nu inte räknar med Kensington Garden, vilket jag tycker man ska göra eftersom de ligger precis bredvid varandra.
Är du här den varmare årstiden kan jag rekommendera trampbåt eller klassisk eka på en av de konstgjorda sjöarna i parken.
Parken innehåller även andra kulturella sevärdheter som statyer och andra monument. Här finns t.ex. ett konstverk som är en memorial över prinsessan Diana.

Parken är enorm. Här finns konstgjorda sjöar där du kan hyra roddbåt eller trampbåt för att ta en tur. Du möter på massa med människor som rastar hundar eller löptränar. Det finns löst grusade vägar där man kan rida med häst. Har du tur kan du också få se militären öva med eller utan häst här. Vi använde parken mest som en genomfartsväg när vi skulle gå in mot centrum från Bayswater där vi bodde. Bayswater är ett område som har lite billigare hotell och restauranger och det kan behövas. Vår svaga krona gjorde att vi upplevde besöket som mycket dyrt.

Bayswater ligger på bekvämt avstånd från centrum Det går att gå, ta buss eller tunnelbana. I Bayswater finns massor med hotell så det är inte otroligt att du hamnar här under din vistelse.

Vad ska man då se i London? Ja det beror på intresse och smak. Vi gick till Harrods som är ett gigantiskt varuhus med över 6000 anställda. Det är känt för sina exklusiva varor så vårt besök kom inte att bestå av shopping. Men för den som är hugad så sägs det att man ska kunna köpa allt där, till och med elefanter.

Jag har aldrig lyckats komma ut genom samma ingång som jag kom in. Varuhuset är otroligt stort och det är lätt att gå vilse bland alla avdelningar, hissar, korridorer och trappor.

Big Ben är väl ett naturligt besöksmål. Idag stod den under renovering så den klassiska bilden fick ersättas av en byggarbetsplastbild. Men Towerbridge och Towern stod i hela sin prakt. Det är en bra bit att gå hit från centrum så jag rekommenderar tunnelbanan. Från bron promenerade vi på andra sidan Themsen till Shakespears teater The Globe. Därifrån promenerade vi över Themesen via gångbron Mileniumbridge mot S :t Pauls Katedral.

Om du inte lider av höjdskräck kan du stå i kö för att få gå upp på den övre delen av bron. Där kan du passera över ett glasgolv och se trafiken under dig.

För övrigt så är tunnelbanan det bästa alternativet att ta sig fram i London. Det fungerar ungefär som i Stockholm. Man köper ett kort för 5 pund som man sedan fyller på med en reskassa. Sedan läses kortet av när man går på och av tunnelbanestationen och rätt belopp dras från kortet.

Covent Garden är en marknad väl värd att besöka. Det är betydligt mer ordning och reda än på de Thailändska marknaderna. Men men kunde dock hitta samma krims krams även här.
Förutom souvenirer, kläder, smink och annat smått och gott gick det naturligtvis att äta här också. Det fanns flera olika restauranger och matstånd att välja mellan.

Vi besökte Covent garden som hade en höstmarknad. Här såldes hantverk sida vid sida med souvenirer, tröjor och olika maträtter. Ett trevligt ställe alldeles intill filmmuséet som vi oxå besökte. Här fick vi se alla fordon som James Bond använt dig av i filmerna. Det var mycket intressant för ett Bondfan som jag.

Att få se James Bonds alla fordon var naturligtvis en upplevelse för mig.
Kommer du ihåg krokodilen från Leva låta dö, eller var den från Octopussy eller kanske rent av båda. Svaret finns att hämta på filmmuséet intill Covent Garden.

Vi gick naturligtvis jättemycket, så blir det i London även om man åker tunnelbana. Men London är så pass rikt med upplevelser så det är värt det. Vi avslutade med ett musikalbesök och såg Phantom of the opera. Det var mycket sevärt och kan varmt rekommenderas. Förutom allt detta finns en massa mer saker att se och besöka. För den fotbollsintresserade ska ju t.ex. ett besök på en match vara en upplevelse. Men innan du beställer resan så räkna igenom reskassan en gång till och googla runt bland lite priser så att du har råd att överleva även efter London.

Piccadilly Cirkus ska naturligtvis upplevas. Det är skillnad på upplevelsen om besöket sker efter mörkrets intrång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *