Mosel – Cochem

Cochem, ett vackert resmål i Moseldalen. Här finns hotell och camping och hungrig lär du inte gå i denna lilla stad som verkar ha lika många matställen som invånare.

Vi var på väg hem från årets vinresa i Europa. Resan hade gått lite snabbare än vad vi hade beräknat så vi valde mellan ett stopp med natthärbärge i husbilen på en långtradarparkering längst Autobahn eller att köra in i Mosel och hitta något intressant. Monica hade sedan länge haft Cochem på sin to do list så vi satte GPS:n mot det resmålet.

Du kan handla viner från Mosel i mängder av affärer. Där skiljer sig inte denna stad mot andra städer som ligger i de vinproducerande distrikten. På väg hem från staden på kvällen stannade vi till vid en vinshop som även erbjöd provsmakning och take away som passade oss bra till kvällens snacks och kortspel.

Från Eguisheim var det en fröjd att få ta en annan väg än den vi brukade få ta. Visserligen innebar det en vägtull till men det fick vi kosta på oss. Det blev många mil på mindre vackra vägar innan vi nådde fram till floden Mosel. Vi kunde direkt ana att här är det mycket vackert. Bergen runt floden är branta och på flera bergssidor växer vinrankor. Och här är det till över 90 % vita druvor och av dom är det nästan 60 % Riesling som odlas.

Staden är långsmal och breder ut sig längst bägge sidor om floden. Men den sidan där stadskärnan ligger verkar ha lite mer puls. Där kan du också köpa biljetter till olika båtturer på floden.

Cochem är en liten trevlig stad som ligger precis ut med Mosel. Det finns flera möjligheter att att hoppa på någon av de flera båtarna och ta sig upp eller ner på floden. Eftersom Mosel är en biflod till Rhen kan jag gissa att man kan ta sig betydligt längre bort än vad man kanske hade tänkt sig.

Bitburger är kung i detta område. Det är ok för mig för jag tycker att det är ett välsmakande tyskt öl. Och det säljs även ett alkoholsvagt och ett alkoholfritt alternativ.

Vill man inte åka båt så finns det ankrade båtar där man kan äta. Äta och dricka verkar vara det som gäller i denna stad med lite drygt 5000 invånare. Här finns mängder av restauranger och caféer att stanna till på och dricka vin från trakten eller ta en kall öl. Och är det en öl du vill ha så är det Bitburger som gäller här.

I staden trängs nya och gamla fasader. Det finns mindre prång och små portar att ta sig igenom och undersöka vad som finns på andra sidan. Det är samma sak där, restauranger och caféer.
Gatan längst floden överraskar inte heller. Här är det mest restauranger, caféer och hotell.

Vi gick och strosade i stan vars stadsbild påminner lite om Bremen fast mycket mindre. Nyare fasader trängs med äldre. Korsvirkeshus fanns det gott om och en pusselmakare skulle kunna hitta många motiv här.

Ett pampigt slott ska ju finnas vid varje vackert resmål och där är inte Cochem annorlunda. Den ligger på en höjd upp över staden. det ska ta 20 minuter att gå dit. Den promenaden tar vi nästa gång vi kommer hit.

Sedan har vi ju slottet som ligger ovanför staden som heter Reichsburg Cochem. Det är lite oklart när det börjades att byggas men det är omtalat sedan 1130-talet. Upp till slottet kan man ta sig till fots på omkring 20 minuter, men detta får stå på vänt till nästa tillfälle då vi besöker staden

En av de många prång och gränder i Cochem.

Cochem är en mycket vacker stad som jag tycker att du ska besöka om du gillar att softa och äta tysk rustik mat. Snitzel i alla varianter finns här, likaså rätter med surkål. Och till det sistnämnda passar de klassiska Moselvinerna som går åt det lite mer söta hållet. Men de moderna vinmakarna jobbar på att ta fram ett modernt Moselvin som ska passa den nya tiden och dess vinkonsumenter. Vad jag har hört sägs att dom lyckats. Om det hoppas jag att vi får återkomma när vi jobbar oss igenom Mosel vid ett senare tillfälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *