Nimes, Frankrike – Om du vill se en ”riktig” akvedukt

 Mot slutet av vår Italienresa så är det dags att börja tänka på hemfärd. Att ta samma väg hem, d.v.s. genom Österrike och Alperna känns lite tråkigt för man vill gärna uppleva något nytt.

-Vad vill du se, frågar Monica. -Jag har alltid drömt om att få se en ”riktig” akvedukt, svarar jag. Efter att Monica googlat en stund kommer resultatet, vill du se en ”riktig” romersk akvedukt åk till Frankrike.

Det blir en omväg men eftersom vi har gott om tid så tar vi den. GPS:en sätts på Nimes som ska husera en av Europas bäst bevarade akvedukter. På vägen kan vi läsa på om resmålet. Nimes har ju inte bara akvedukten Point du Gard att stoltsera med. Staden har flera romerska byggnadsverk som fortfarande används. Staden har bl.a. en amfiteater som fortfarande ska användas för konserter.

Men vi beslutar oss att det får lov att bli Pont du gard som är resmålet denna gång. Nimes som stad får vänta till ett annat tillfälle.

Vi hittar ingen närbelägen ställplats så vi övernattar på en parkeringsplats längst motorvägen. Detta gör att vi kommer fram tidigt till Pont du Gard. Så tidigt att de inte ens har öppnat. Men vid kl. 9.00 släpps vi in. Efter att vi parkerat går vi direkt mot själva akvedukten och lämnar utställningslokalerna till senare. Och tur var det, för vi kom upp till akvedukten helt ensamma. Det är något alldeles speciellt att kunna fotografera detta kulturminne från alla olika vinklar utan att få med en ända människa.

Från akvedukten har du en magnifik utsikt över floden Gardon. Det krävdes mycket av dåtidens ingenjörer för att bygga en akvedukt som dessutom skulle korsa en flod. De enorma fundamenten fick byggas då det var lågvatten i floden.

Efter att ha gått fram och tillbaka på detta magnifika byggnadsverk tog vi oss tillbaka till utställningen. Det var intressant att få reda på hur de lyckades konstruera och bygga dessa akvedukter och hur mycket vatten romarna till slut slösade genom att sådana här vattensystem byggdes. Akvedukterna var ju endast en del av vattentransporten sedan behövdes större cisterner som kunde lagra och tryckutjämna för att slutkonsumenten kunde få sitt vatten eller för att en fontän skulle spruta.

Naturligtvis fanns mängder av reklamprodukter att köpa. Sedan fanns det ju både billiga och dyra viner. Nimes hör till Rhonedalens vindistrikt och det märktes på hyllorna.

Jag säger som resultatet på googel: Vill du se en ”riktig” akvedukt åk till Nimes. Har du möjlighet att vara där då de öppnar så tror jag att du har möjlighet att få minnesvärda foton.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *