Nora – Inte att förväxla med Mora

Åker man mot Mora i inlandet så passerar man Nora. Nora och Mora låter väldigt lika men det här blogginlägget handlar om Nora. Nora räknas till en av de tre trädstäderna i Sverige; Eksjö, Hjo och Nora. Men jag skulle också vilja lägga till Söderköping som trädstad, ursäkta Wikipedia och andra landskapspoliser. Men nu fokuserar vi på Nora.

Nora är förknippad med gummorna som åker karusell men är faktiskt en gammal militärstad. Det var något jag inte visste, tack Wikipedia. Men av denna epok ser vi inte något av när vi går runt i staden. Att gå runt i staden går rätt fort för det som är vackert och sevärt är centralt placerat runt torget och de små sidogatorna som utgår från detta.

Sedan är det ju det där med glassen… Nora är ju känd för sin Noraglass och visst är den underbar. Monica hävdar dock att den italienska glassen är bättre, kanske för att de har flera smaker, men jag håller på Noraglassen. Ska du besöka Nora så läs på om just glassen och stå beredd när glasstillverkarmannen går sin promenad med glassen från produktionsstället till kiosken. Jag var tyvärr inte så snabb med kameran, men han finns det lovar jag.

Nora ligger vid Norasjön. Jag har inte rett ut huruvida Noraån vätter in i eller rinner ut från sjön. Men det kanske gör detsamma eftersom vattnet är näst intill stilla när vi går en promenad längst denna. Jag har en kompis som var uppväxt i Nora på 70-talet och brukar skryta om de stora fiskarna som de fick upp ur ån. När vi promenerar här 40 år senare står det fortfarande människor och metar, men vi ser ingen som skryter med någon fisk.

Kommer man till Nora får man absolut inte missa veteranjärnvägen. Denna lär vara en av Sveriges första järnvägar. Utanför stationshuset finns lok och vagnar som man kan strosa runt och kika på. Förutom denna sevärdhet kan man också bese Göthlinska gården. Det är ett mycket pittoreskt välvårdat trähus från 1800-talet för den som vill se den tidstypiska miljön.

Vad beträffar maten på restaurangerna så ger vi inte något högra betyg på dessa. Vi har inte besökt alla restauranger men av de som vi besökt håller vi nog stadshotellet som högst. När det gäller boende så är stadshotellet ett alternativ.

Vi har varit i Nora två gånger med husbil och stått vid ställplatsen som ligger vid banverkstadens gamla område. Den har varit gratis men utan någon form av service. När vi var där sista gången såg vi att kommunen gjort en mer organiserad ställplats vid den bortre änden med serviceanläggning och full möjlighet att betala för sig.

Nora ska du verkligen besöka om du passerar. Men att ta en omväg för att se Nora, ja då får du verkligen vara järnvägsintresserad eller verkligen vara sugen på glass.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *