Norsholm – En kollektiv knutpunkt

Trots att det är i slutet av augusti så möter vi många husbilar på vägarna. Vi ska ta en weekend i husbilen föra att bryta av mot det som annars gör sig påmint hemma. Eftersom vi även ska på kalas i Linköping så väljer vi en ställplats i Norsholm mellan Linköping och Norrköping. Trots att jag är uppvuxen stora delar av mitt liv i Linköping så besökte man aldrig Norsholm. Det låg väl helt enkelt för nära för att vara ett intressant utflyktsmål för mina föräldrar.

Ställplatsen med eluttag var nästan full medan den utan el ekade tom. Med endast en övernattning tog vi den utan el. Platserna ligger utmed Göta Kanal och intill flera olika restauranger. Från husbilens vindruta ser vi rätt ner mot kanalen och dess båtar som är på väg mot slussen. Vi betalade på Kapten Billes Vandrarhem och restaurang. För 160 kr ingick ett servicekort för dusch och toaletter. Färskvatten kunde man fylla på medan tömning av grå eller latrin inte fanns att tillgå.

Man kan inte beskylla Norsholm för att ha för mycket puls. Men det är ändå en intressant ort. Här mynnar Roxen ut i Motalaström och Göta Kanal. Både E 4:an och södra stambanan passerar Norsholm. Det är nog inte på så många ställen i Sverige där det är broöppning för tåg så att även de får vänta på sin tur.

Vill du inte laga mat i husbilen så finns det tre olika restauranger att välja på i nästan direkt anslutning till Kapten Billes. En av dessa är en klassisk pizzeria med sedvanlig kebab. Kapten Billes har annars ett bra utbud och om du är törstig på något alkoholhaltigt till eller efter maten så trängs olika vin, öl och spritsorter på hyllorna.

I Norsholm huserar också en ICA butik precis bredvid bron över kanalen. Intill den finns även café och diverse mindre bodar som säljer sånt där som turister vill ha.

Vad tycker vi om Norsholm då som ett resmål. Behöver du en ställplats för natten så funkar det utmärkt. Men upplevelsen är nog inget som du kommer att lägga på minnet. Däremot så kommer du säkert att komma ihåg minigolfbanan utanför Kapten Billes. Den påminner om hur minigolfbanorna såg ut när jag var liten. Den innehöll många små hus och broar som bollen skulle passera innan man kunde få tillgodoräkna sig en hole in one.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *