Öland – Den södra delen…

Öland är känd som solen och vindarnas ö. Det där med vindar tar vissa fördel av.

Antingen kan man ta Öland på två veckor eller på en dag. Valet är ditt och helt beroende på vad du vill se och uppleva. Vi som har privilegiet att bo nära Öland besöker ön ofta. Vi brukar åka dit minst en gång varje år. Trots att vi sett det mesta finns alltid något nytt eller nygammalt att se när vi kommer dit igen. Mina föräldrar tog mig ofta hit när jag var liten så jag minns Öland innan bron var byggd d.v.s innan 1972.

På Öland bor det runt 25 000 invånare. Ön är drygt 13 mil lång men endast 16 km brett på det bredaste stället. Öland har två kommuner, Mörbylånga som är den södra och Borgholm som är den norra. För oss turister kan det vara svårt att förstå varför dom inte slår sig samman som en kommun. Men efter flera folkomröstningar som slutat i nej så sker nog inte en sammanslagning under min livstid. Men som turist spelar det nog ingen roll.

Vallmon breder ut sig på öns åkrar och fält.

Öland är fyllt av fornlämningar. Ska du stanna till och se alla så krävs det tid. Men många är också lika och dåligt underhållna så med lite förberedelse på internet kan du hitta de intressantaste innan du besöker ön. Har du med dig barn så är Ottenby fågelstation, Lådbilslandet och Eketorp fornborg några givna turistmål. Vill du ha party så är Borgholm och Köpingsvik det givna alternativet. Vill du uppleva kultur så finns museum och gallerier spridda runt hela ön.

Ett fantastiskt skådespel som är en ganska vanlig syn på den sydvästra delen av ön,.

Men vi hade bestämt oss för lite av varje med tonvikt på lugn och ro. Vi startade i Sandviks Camping som ligger strax norr om Degerhamn. Inte att förväxla med det Sandvik som ligger norr om Borgholm med Europas största väderkvarn. Det är en mycket liten camping som nästan upplevs som en naturcamping. De har många platser precis utmed vattnet och vi valde en av dessa. Det blåste friska varma vindar och snart dök det upp ett gäng parasurfare och bjöd på en skön uppvisning i vattnet utanför husbilen. Framåt natten bjöd havet på en magnifik solnedgång.

Solnedgång över Kalmarsund.

Dagen därpå tog vi oss över till den östra sidan av ön och åkte norr ut. Den vägen är mindre och vackrare än den mer trafikerade 136:a som går på den västra sidan.

För ett tiotal år sedan började man gräva ut Södra Sanbys fornborg. Den är speciell eftersom det är den enda fornborgen på Öland som ligger så nära havet. Det är inte skyltat ner till fornborgen så det gäller att ha karta eller GPS. Väl nere möts du av en otroligt vacker kalkstensstrand. Det är som ett golv av kalksten på botten. Detta är magiskt och svårt att fånga dess hela prakt på bild. Efter en kort promenad kommer vi bort till det som en gång var en fornborg. Har man ingen fantasi när det svårt att fatta hur storslaget detta är.


Sedan har man ju det där med väderkvarnarna. På Öland ser du dom hela tiden. En del mer fallfärdiga än andra. Jag tror att skulle man renovera en till bruksskick och se till att den fungerade så skulle det vara öns största turistmagnet. I Lerkaka finns de bäst bevarade radkvarnarna. Det är en hel rad med s.k. stubbkvarnar. Här kan du stanna till och köpa glass och jordgubbar men framför allt fascineras över en tid som en gång var med knotiga gubbar som kom med säd från åkrarna runt om för att mala.

Vi tog oss sedan över till den västra sidan för att besöka Vida konsthall. De hade förutom de permanenta utställningarna en tillfällig utställning om Lennart Nilsson. Han förknippas ju mest med de medicinska bilderna med var en fotograf av stora mått. Det bevisades genom bilder tagna på Ingrid Bergman, Kungaparet och många fler.

Till slut hamnade vi på en ställplats i Borgholm. Den låg utmed havet och med gångavstånd till centrum. En sen lunch intogs på Ebbas Café och som inte var särskild prisvärd. Men efter lunchen blev det en stund i den långa kön för att få äta Borgholms egentillverkade glass.

Framåt kvällen tog vi en promenad förbi Strand, som är enligt mig en ful hotellbyggnad utmed vattnet, och strosade genom skogen upp till Borgholms slott. Ja, den heter faktiskt så trots att det är en ruin. Detta är en storslagen byggnad och har en fantastisk utsikt över Kalmarsund och Borgholm. Att besöka den på kvällstid efter stängningsdax var en bra idé. Dock kan man bara gå på utsidan. Men det var ganska få människor och ljuset med solnedgången reflekterades vackert mot dess väggar.

Åk till Öland. Bo i tält, stuga, hotell eller b&b. Öland har allt du kan tänkas vilja ha för en både kort och längre semestertripp. Nu har vi denna gång bara gjort några få nedslag över en helg på den södra delen av ön. Men i norr har du Löttorp, Lammet och grisen, Böda, Byxelkrok ja listan kan göras hur lång som helst. Och du är hela tiden nära havet och kan välja den varmaste sidan för bad just den dagen. Och du är sällan mer en ett stenkast från ett fiskrökeri.

Utsikt från Borgholms slott.

One thought on “Öland – Den södra delen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *