Österlen – Brösarps backar, Kiviks musteri och Ale stenar

Brösarps backar är känt för att vara mycket vackert med en rik flora.

Vi tog en roadtrip i Österlen. Det är en otroligt vacker region i östra Skåne. Landskapet är inte så flackt som man kanske tror om man tänker på Skåne. Här finns backar både uppför och nerför trots detta så är det ett populärt tillhåll för cyklister.

Man tar sig upp på backarna och får njuta av utsikten via små stigar som slingrar sig runt kullarna.

Vi kom till Brösarps backar. Jag har läst att många svenskar har hört talas om dessa men få har sett dom. Hur det är med det vet jag inte. Men så mycket att se kanske det inte va. Åtminstone inte om man bara har tänkt detta som sitt resmål. Men däremot passar det utmärk som ett stopp på vägen. Vid backarna finns en stor rastplats där vi passade på att äta medköpt rökt fisk från ett närbeläget rökeri. Här nere vimlar det verkligen av fiskrökeri.

Kullarna är inte så farligt höga. Man tar sig lätt upp som gammal eller ung om man är någorlunda rask. Väl däruppe får du en vacker utsikt.

Uppifrån backarna har man en storslagen vy över landskapet. Att ta sig upp är inget problem så länge man inte har några fysiska funktionshinder. Det finns gott om stigar att välja på och sedan börjar klättringen uppför.

Kiviks Musteri grundades 1935 och är värt ett besök om man passerar. Här finns bar, café och affär så håll i pengarna om du hade tänkt att spendera dessa på annat. Besöket roar både barn och vuxna.

Nedanför backarna finns en äppelträdgård planterad. Tyvärr var den inte vidare bra skött. Men det tog vi igen någon mil senare då vi stannade till vid Kiviks musteri. Här har man satsat på att ge publiken ett seriöst intryck samtidigt som de säljer mängder av produkter. Must, cider, sylt, marmelad, kräm och mycket mer i den stora butiken där produkterna finns både i pall och på hylla.

Kiviks musteri bjuder på flera olika utställningar. Bl.a. så finns en stor äppleträdgård med massa olika äppelsorter.

Givetvis så handlar det om äpple och i deras äppelträdgård hittar man mängder av olika sorters äpplen. Och om inte det skulle räcka finns även en päronträdgård där man kan spana in olika päronsorter.

Och visst finns det att lära. Hinner du inte med att ta in allt finns böcker och redskap att köpa.

Inne i musteriet finns olika utställningar där man kan lära sig om odlingstekniker och skadedjur. Barnen har man inte glömt och även de får sin egen lilla avdelning.

Barnen kan också lära sig om fruktodling och vikten av att bevara humlor och bin.

I utställningshallen finns också en mindre fabriksanläggning där man kan se hur hela produktionen går till.

Ale stenar kan väcka din fantasi om dess uppkomst och användningsområde.

Roadtrippen avslutades vid Ales stenar. Där har vi varit en gång tidigare men utan att övernatta. Det hade vi tänkt att göra denna gång och njuta av fiskdelikatesserna som serveras i hamnen.

67 meter lång och 19 meter bred. Varje sten ska väga runt 5 ton. Hur kom dessa på plats?

Ales stenar ligger på en höjd utmed havet vid byn Kåseberga. Denna fornlämning som består av 59 stenar är en skeppssättning från bronsåldern. Det finns olika tolkningar kring vad detta är för ett monument. Ett av dessa är att det skulle vara en solkalender och det tilltalar mig mest.

I Kåseberga hamn är det fisk som står på menyn.

Från höjden med stenarna kan man ta vägen ner till Kåseberga hamn. Där finns flera olika restauranger som serverar fisk. Jo, du kan få en köttbit eller något vegetariskt också men det är fisk som den huvudsakliga produkten som serveras här. Jag åt stekt sill med potatismos medan Monica tog spätta med pommes.

Vi blev inte besvikna på vare sig produkt eller pris. 345 kr för dessa två samt två flaskor 25 cl vin.

Här finns olika sätt att bo. B&B, hotell, camping eller ställplats. Vi tog det sistnämnda för 150 kronor utan el eller möjlighet att tömma latrin eller fylla på vatten. Men ställplatsen var nästan full när kvällen övergick till natt. Det finns dock ett hus där du kan ta en dusch eller gå på toaletten.

Uppe ifrån höjden där stenarna finns störtar det ner 32 meter till havet.

Österlen är naturligtvis mycket mer än våra tre stopp på denna roadtripp. Bara Kivik är nog värd ett längre besök, men det var fullt med bilar, husbilar och folk längst den långa stranden så därför blev det inget längre stopp där. Men även Kivik passar att besöka och bo på hotell.

One thought on “Österlen – Brösarps backar, Kiviks musteri och Ale stenar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *