Pataholm – En avstickare längst E 22:an

Vi har tänkt göra ett antal inlägg om intressanta besöksmål längst E 22:an. Och eftersom vi bor i Småland så börjar vi där, nämligen i Pataholm.

När du färdas på E 22:an några mil norr om Kalmar så håll utsikt efter en skylt ut mot öster och Östersjön. Innan du kommer fram till Pataholm (från den norra infarten) så kommer du färdas längst oändlig långa stengärdsgårdar och mycket vackra eklandskap. Det är väl värt att göra denna avstickare trots att Pataholm är så dåligt marknadsfört. Orten är unik, det vill jag lova.

Pataholm var fram till 1800 talets mitt ett mycket viktigt samhälle. Här fanns varvsnäring och en hamn som skeppade ut virke från de småländska skogarna. Pataholm hade nog idag varit en större stad om inte hamnarna i Kalmar och Oskarshamn varit både större och djupare.

Men det känns som att tiden stannade i samband med att utvecklingen av samhället gjorde detsamma. När du kommer till Pataholm så blir du inte förvånad om du skulle möta Tant Grön, Tant Brun eller Tant Gredelin på gatan, sådan är miljön.

Samhället består av en enda lång kullerstensgata som slutar på ett torg. Gatan är kantad av både mindre och större trähus. Nedanför torget ligger hamnen som idag mest ser ut som en ankringskaj för småbåtar. Här finns en större parkering som borde kunna inrymma en ställplats, men så har man inte tänkt här.

Ifrån kajen kan man se över till Öland och Borgholms slottsruin. Vid detta besök hade jag inte mitt teleobjektiv med mig så du får nöja dig med att skönja ruinens konturer längst bak i bilden.

Hur upplever man då Pataholm på bäst sätt. Du promenerar med lätthet genom samhället på 15 minuter. Är några av sevärdheterna öppna så kan du besöka Hultgrenska och Harbergska gården. Men ska du vara säker på att dessa är öppna så ska du gå in på Ålems Hembygdsförenings  hemsida först och dubbelkolla. Har du tänkt dig en fika så kanske det är bäst att förbereda eget eftersom det endast finns ett sommarcafé i Pataholm.

Ett alternativ kan vara att besöka Pataholm under klassiska svenska firandena såsom julmarknad, valborg eller midsommar. Då gör sig ett sådan här ort sig på rätt sätt, men åter igen, glöm inte dubbelkolla på hemsidan så att inget är inställt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *