Pisa – undermålig ingenjörskonst från 1100-talet

Dopkapellet som ligger på domkyrkoområdet.

Hade det inte varit så att byggherren, arkitekten eller byggnadsingenjören hade missat att marken var så sankt just där tornet skulle uppföras finns risken att turisterna aldrig vallfärdat hit. Då kanske de hellre valt Florence eller Bologna vilket de i stor utsträckning gör redan idag. Många turister gör bara ett endagars stopp här för att se tornet som lutar.

Det kända tornet. Numera är det tillåtet att gå upp i tornet.

Det är rätt så synd, för här i Toscanas södra delar är maten helt suverän. Jag tycker att den är klart bättre än i Florence. Prisbilden är dessutom billigare även om man äter på någon restaurang precis intill tornet och dess domkyrkområde. Men för den som vill stilla hungern vid en enkel matvagn finns även det alternativet intill det mest kända turistmålet.

Man behöver inte nödvändigtvis äta på restaurang. Matvagnar, kebabhak trängs med glassförsäljare.

Vad vore väl ett italienskt besök utan glass eller gelato som man säger här. Den är lättare en den svenska glassen och smakerna framträder betydligt tydligare.

Gelato är ett måste i Italien. Glassen är på något sätt lättare än den svenska. Beställer du banan så smakar det banan och inte någon artificiellt bananliknande smak.

Pisa är en universitetsstad. Det märks om man är ute lite senare på kvällen. Då fylls gator och pubar med den yngre befolkningen. Pulsen är lägre än i Rom men lite mer fartfylld än i Verona. Vill du softa på ett mer amerikanskt sätt så finns ett Mc Donalds alldeles intill en av ingångarna till domkyrkområdet. Och utanför hamburgerrestaurangen kan du även köpa krims krams och mer eller mindre bra souvenirer.

Amekaniseringen har nått ända hit. Utanför murarna till domkyrkoområdet kan du få en Big Mac eller en cheeseburgare om det hellre faller på läppen.

Om du tar dig från tornets turistområde ner mot floden Arno så övergår souvenirbutikerna till mer seriösa modebutiker. Här finns långa valvkorridorer som känns igen från Bologna. Närmare floden ska även de bästa restaurangerna finnas sägs det. Vi åt både här och nära tornet. Vi fick ingen känsla av att vi råkade ut för några turistfällepriser. En pasta, som för övrigt kanske är den bästa du smakat ligger mellan 7 och 11 euro.

Pisa är inte bara restauranger och souvenirer. Här finns också mode.

Stadens gator har en aning rakare sträckning än gatorna i de franska småstäderna. Många och långa trottoarer täcks av långa vackra valv precis som i Bologna.

Du kan gå genom långa valv som täcker trottoarerna i de centrala delarna som leder ner mot Arno.

På den andra sidan floden får man perspektiv på hur stor staden är. Här bor nästan 90 000 människor och kyrkor är som i andra italienska städer viktiga inslag i stadsbilden. På andra sidan Arno hittar vi St Marias kapell med utsmyckningar av Jesus och hans 12 lärjungar på utsidan. Insidan ekade mycket tom förutom Maria på en helig plats.

Staden från andra sidan floden.
St Marias kapell.
Från en av broarna kan du få en fin utsikt över Arno, staden och bergen i Toscana.

Den moderna kulturen finns också i Pisa. På vår 10 minuters promenad från Campingen gick vi genom en tunnel under järnvägsspåren. Här finns mycket vacker grafittikonst att betrakta.

Den moderna konsten finns också representerad i Pisa.

Åk till Pisa, men gör inte misstaget med att göra det till ett endagarsbesök. Risken är att du missar så mycket. Det vi kände att vi missade var den botaniska trädgården som tyvärr var stängd. Vi har varit här tidigare en gång vid påsk. Då var det inte lika mycket turister som nu i mitten av juli. Men jag tycker att det var betydligt mindre turister än i Florence och Rom. Sen kan man förundra vad 5 graders lutning kan göra för turistintäkterna för en stad. Om du tycker att saker och ting ska vara raka och fina på kort så kan jag rekommendera ett vidvinkelonjektiv på kameran som rättar upp tornet om du lägger det på ena sidan av bilden.

Vill du ha ett rakt och fint torn på kort så fotografera med vidvinkel och ställ tornet vid fotots ena kant.
Vid tornets bas upplevs de 5 graderna på ett helt annat sätt.

One thought on “Pisa – undermålig ingenjörskonst från 1100-talet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *