Puttgarden och pråmen – ett alkoholparadis för svenskar och danskar.

Stannar du till vid någon gränshandel så råder det inte någon tvekan om vad det är som gäller, handla så mycket alkohol som möjligt till absolut lägsta pris.

Att stanna till vid någon av gränshandelsstationerna mellan Tyskland och Danmark brukar vara ett populärt stopp på en resa från Europa tillbaka till Sverige. Heligenhafen, Burg, Flensburg är ställen som förknippas med billig alkohol för törstande svenskar. Men pråmen i Puttgarden kanske är den mest kända just nu.

45 minuter tar färjan mellan Rödby och Puttgarden. På färjan lockas du att handla till taxfree priser, men håll i köplusten till du kommer över till Tyskland.

Pråmen är en ombyggd färja med fyra våningar överfyllda av alkohol av olika slag. Dessutom finns även godis, dricka och leksaker att köpa här. Många åker hit när det vankas 50 års skiva eller student hemma för att kunna tjäna några kronor och kunna bjuda flott. Frågan är bara om man tjänar något på en tur hit ner bara för att shoppa.

Vi tog en tur till Purtgarden för att handla. Men det var resan som var det viktigaste för oss. Vi stannade en natt på Comforthotell i Malmö.

Jag kan direkt säga att våran tur som vi tog i februari inte gick med vinst. Jag brukar säga att dessa turer aldrig kan gå med vinst eftersom alkohol inte är något livsnödvändigt. Men om man nu ändå ska handla kanske detta kan vara ett alternativ. För vår del tar vi ibland en sån här resa som en utflykt vilken som helst. Denna gång åkte vi från hemmet i Oskarshamn och tog in på hotell i Malmö. Vi slappade och åt gott, tog en härlig hotellfrukost och fortsatte ner genom Danmark mot gränsen.

Comforthotell vid Centralstationen upplever vi som ett bra hotell. Restaurangen serverar mycket bra mat och frukosten är mycket fräsch.

Vi har bott på Comfort Hotell på Carlsgatan i Malmö tidigare. Det ligger i direkt anslutning till Centralstationen. Hotellet är fräscht och har en mycket bra restaurang där vi aldrig blivit missnöjda. En helg så får du ett dubbelrum från omkring 700 kr per natt.

Bröd i olika former och lagom mycket pålägg finns att äta. Vi saknar dock sill som de flesta hotell serverar till frukost.

Dagen därpå gick turen över sundet. Vi har en brobizz vilket gör att vi tar oss över bron på helgen för bara 300 kr tor om det sker inom sex timmar. Färjan Rödby-Puttgarden kostade oss 435 kr då vi är medlemmar i deras Smileclub.

En gång i tiden undrade jag varför man skulle bygga en bro över sundet. Idag förstår jag det. Med en brobizz så löper incheckningen smärtfritt och du är snart över i Köpenhamn.

Det är inget snack om att det handlar om något annat än att handla billig alkohol. Köerna med bilar som har svenska registreringsskyltar är dominerande. Släpkärror och skåpbilar trängs i köerna och vänta på att släppas ombord.

Vinerna är sorterade efter dess länder. Det finns också en specialavdelning med viner avsedda för lagring och en annan kundgrupp som vi sällan ser här.

Väl framme då, hur billigt är det? Vanliga viner som ligger upp mot hundralappen i Sverige kostar en tia mindre här. Köper du dom i förpackning om sex så är dom runt 20 kr billigare per flaska. Ölen kostar runt 3-4 kronor styck om du köper minst 3 flak. Sprit kostar under halva svenska systembolagspriset medan skillnaden inte är lika stor när man väljer högkvalitativa wiskey eller ginsorter. Ordningen på pråmen är mycket bra. Vinerna är fördelade på ursprungsland medan spriten efter sorter. Trots den goda ordningen kan det upplevas lite rörigt p.g.a. det stora sortimentet. Här finns nog i princip allt.

Trots den goda ordningen kan det lätt bli rörigt. Men det beror nog på att man vill vara säker på att du som kund inte missar någon prisnedsatt vara.

Efter du har fyllt dina varuvagnar och lastat bagageluckan full så är det bara att åka några hundra meter tillbaka till färjeterminalen och starta hemfärden. Många lägger ytterligare 140 kr på en tallrik överfylld med pommes och en snitsel i botten och som toppas med osmaklig besås.

Vill du komma så billigt undan som möjligt ska du undvika att handla på båten. Parfym, klockor och annat taxfree hittar du betydligt billigare på nätet.

Ska du ta en sån här tur? Ja om du gör det för att du tycker att det är roligt. Men vill du tjäna pengar så finns mog bättre sätt även om alkoholen är billig här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *