Reims – En av Champagnes två huvudstäder

Det kanske är fel att namnge det här blogginlägget för Reims. Det kommer mest handla om dess katedral Notre-Dame de Reims. Denna är en av Frankrikes mest magnifika katedraler och lär ligga till grund för historien om Ringaren från Notre-Dame. Notre-Dame kallas alla dessa katedraler i Frankrike så det är alltså inte bara den i Paris som kallas Notre-Dame.

Denna katedral har alltid betraktats såpass viktig att de franska kungarna kröntes här. Den är otroligt vacker både inuti och på framsidan. De stora glasfönstren är unika glaskonstverk varför sig.

På utsidan är det svårt att se sig mätt på alla små figurer och avbildningar uthuggna i stenfasaden. Det blir som att titta i en serietidning.

Två enorma portar släpper in alla nyfikna turister som kommer till Reims för att uppleva katedralen. Inne i den råder en sakral stämning där säkerhetsvakter tillrättavisar turister i keps. Det finns naturligtvis en massa krimskrams att köpa som säljs under namnet souvenirer.

                           

På torget framför katedralen trängs turister för att försöka få ett foto på hela katedralen. Ska du ta ett sådant utan turister i bilden får du säkert vara där vid soluppgången. Ett alternativ kan vara att ta ett foto på modellen som finns inne i katedralen.

Reims vill ju tillsammans med Épernay framstå som Champagnes huvudstad. Och visst huserar här många vinhus. Precis intill torget framför katedralen trängs många butiker som säljer Champagne och andra viner. Men nu måste man komma ihåg att det Svenska systembolaget är ett av världens största inköpare av alkohol och av den anledningen får bra priser. Det gör att en flaska från de bättre Champagnehusen kan ha samma pris eller tom vara billigare i Sverige än i dessa turistbutiker. Ska du köpa Champagne här så dubbelkolla med systembolagets app.

Ifrån katedralen söker vi oss ner mot stadens restaurangcentrum. Det är svårt att välja matställe om man som oss lider av beslutsångest. Prisbilden är något högre än i Sverige för en lunch men å andra sidan är det en helt annan upplevelse. Fransoserna inmundigar gärna trerätters till lunch och dricker gärna minst en halv flaska vin till.

Promenaden längst de olika gatorna är fyllda av barer, små fontäner och diverse statyer. Och även barnen ska ha sitt så varför då inte en karusell?

                     

Vi väljer en av restaurangerna på ett torg och får gigantiska måltider efter en väntetid så lång som om vi hade varit i Sverige så hade vi lämnat stället för att söka mat på en snabbmatsrestaurang. Maten håller hög kvalitet och det är inte några problem med språket.

   

Denna gång stannade vi bara till vid Reims längs Route de Champagne. Det finns en ställplats för husbilar ganska centralt som vi använt tidigare. Denna gång upptäckte vi att det var omöjligt att hitta en parkeringsplats för husbilen i centrum. Vi tog istället sikte på ett Carefours varuhus i utkanten av staden där vi parkerade och tog bussen in till centrum. Biljetten köper man på bussen och kostar 1.60 euro per person och gäller en timme.

Det känns orättvist att ge ett betyg till Reims när vi på två besök endast sett katedralen. Men vi ångrar inte besöken utan rekommenderar att man lägger ett besök i denna stad om resmålet är Champagne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *