Route de vine – vinvägen i Alsace

Följ dessa skyltar så färdas du lätt genom Route de vine i Alsace.

Vi vaknade upp på campingplatsen i Eguisheim, som vi har skrivit om i ett tidigare inlägg. Frukosten blev minimal eftersom vi fortfarande var mätta efter gårdagens restaurangbesök. Vi hade besökt vårat favoritvinhus, Bruno Sorg som denna gång fick leverera vårt inköp till campingen då armarna inte räckte till. Nu förslog Monica att vi skulle åka en bit på vinrutten. Det hade vi gjort för några år sedan så det kändes som att det var dags igen.

Här har vinstockarna just börjat att slå ut.

För dig som inte varit i Alsace tidigare så kan jag nämna att det ligger på den Franska sidan men har i perioder hört till Tyskland. Därför är flera av ortsnamnen tyskklingande. Många pratar också tyska och tyska rätter finns på menyerna. Alsace breder ut sig vid foten av bergskedjan Vogeserna. Berget fungerar som ett hinder för regndränkta moln vilket gör klimatet mycket gynnsamt för vinodling. Vinerna är mycket aromatiska och speciella. Ett Riesling härifrån smakar inte alls som dom som kanske du är van att dricka från andra delar av Frankrike eller den nya vinvärlden.

Dessa ska snart bära frukt som skördas i höst för att sedan bli till vin.

Man kan säga att vinrutten börjar i norr i en by som heter Marlenheim och slutar i söder i Mulhouse. Däremellan går rutten via små vägar och in i allehanda byar med vingårdar och odlingar längst vägen. Ibland är det trångt att ta sig fram med husbil men det går om man bara djupandas och tar det lugnt. Antingen kan man ta sig fram med hjälp av karta eller annars följer man skyltarna. Kommer man av rutten så är man snart på igen för dessa skyltar dyker upp både här och där.

Skyltarna kan ändra form och utseende längst rutten.

Första stoppet blev i Sigolsheim där en av vinodlarna, Domaine Fritz hade gratis ställplats för ett dygn. Det var inte öppet i vinhuset och den äldre damen som kom när vi ringde i klockan kunde inte ett ord engelska så där kunde vi tyvärr inte handla något vin. Det var synd för det var ett fint och välskött hus så vinerna kanske var mycket bra.

Domino Fritz erbjuder gratis ställplats ett dygn med förhoppning om att du ska köpa viner av honom.

Men det är absolut ingen fara. Det finns så många vinodlare som låter dig provsmaka och säljer viner längst vägen så vi hänger inte läpp. Vi åker in i nästa by och hamnar i vinhuset Bestheim. Här är det storproduktion som gäller. Det är hyllor längst väggarna och lådor med vin snyggt placerade i försäljningslokalen. I mitten av den stora salen finns en stor cirkelformad bar där du kan provsmaka deras olika viner. Vi bestämde oss slutligen för två flaskor Cremant, som är Alsace svar på bubbel med en kvalitet som närmar sig Champagne, och två flaskor Pinot Noir som i Alsace är betydligt lättare än det man brukar vara van vid. Den som vi köpte utlovades att vara mycket starkare i smaken. Och det berodde nog på den högre alkoholhalten som låg på 14 % på detta vin.

Bestheim, ett något större vinhus men mycket att välja på.

När du åker längst vinvägen blir du påmind om var du är. Vägarna kantas med vinodlingar, krusifix och annat som hör vinodling till. Så om du åker ner till Alsace så ta gärna en tur på Route de vine och prova dig fram längst otroligt goda viner. Kom bara ihåg vad som stod på menyerna i området, det är den maten som vinet passa bäst till även när du kommer hem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *