Stegeborgs slottsruin – hand i hand med Herman Lindqvist

Stegeborg utgjorde en gång i tiden en av de viktigaste platserna i Sverige. Här kan du vandra i många kungars fotspår.

Efter några kilometer söder om Söderköping hittar du infartsvägen till Stegeborg. Stegeborg är en fantastisk slottsegendom med ett eget flygfält. Visserligen landar väl inga större plan där men det kan vara bra att veta nästa gång du styr en Cessna. Men Stegeborg är historia. Här har många kungar bott och gästat till och med Gustav Wasa.

Stegeborgs slottsruin ligger på en ö mitt i leden som för båtarna in till Söderköping. Det var ett perfekt ställe för att förr i tiden ha koll på sjöfarten i området. Idag har den lilla ön, förutom ruinen, en småbåtshamn och en restaurang. Precis innan brofästet på södersidan finns ett större antal ställplatser. De var inte riktigt klara så husbilarna fick husera vid slottsruinens parkering.

Vid ställplatserna finns även tre små stugor till uthyrning. Ön där Stegeborgs slottsruin ligger är förbundet med Vikbolandet med en färja. Den går i trafik mellan klockan sex på morgonen och elva på kvällen. Det går förvisso att åka runt Vikbolandet och återansluta till E 22an via Norrköping om man råkar fastna på andra sidan sundet. Vid färjeläget på andra sidan finns även en camping men dock utan husbilsplatser.

Här finns bad och badtunna. Vill du spela minigolf får du ta dig tillbaka någon kilometer till slottsparken. Promenadstråken kring båthamnen är många.

Omgivningarna är mycket vackra och du kan gå en bit på Östgötaleden som leder dig förbi Skällviks kyrka. Den stod delvis under renovering och det gamla klocktornet i trä målades med väldoftande kära. Kyrkan är mycket ståtlig trots dess ringa storlek.

Men var kommer Herman Lindqvist in i bilden då? Jo, för 40 kronor så kan du gå en rundtur i och omkring ruinen. Och för en femtiolapp extra kan du hyra en audioguide där Herman Lindqvist berättar vad du ser och vart du ska gå för att gå i Gustav Vasas fotspår. Med den historielektionen är du betydligt rikare än du vad innan, det kan jag lova.

Väl inne på ruinområdet kan du gå omkring och fantisera har det var här på 1300-talet. Uppe i tornet har du utsikt åt alla väderstreck och i fönsternischerna finns det dokumenterat vem som var här före dig.

Utanför själva ruinen finns en örtträdgård med olika blommor och kryddväxter.

Uppifrån höjden bredvid ruinen är det en fantastisk utsikt över Slätbaken och det som längre upp blir inloppet till Söderköping.

Inne i ruinen finns många skrymslen och vrår som kan sätta fantasin i gungning hos både gammal och ung.

Och dom här trapporna har bl.a. Gustav Wasa slitit ner.

Vi betalade 200 kronor för att stå med husbilen över natten. Det är ett överkomligt pris när ställplatserna är klara men vi tyckte nog det var ett överpris med endast ett servicehus på andra sidan vägen där dessutom toaletterna var ur funktion. Att ställplatsen parkeringen dessutom låg bredvid en stinkande avloppsanläggning var inget plus.

Restaurangen hade after work trots att det var helgdag. Aftonens specialitet var Rami, en nudelrätt från Japan. Med utsikt över det trånga sundet i Östersjöviken intog vi en välsmakande måltid för att sedan göra kväll i husbilen.

Stegeborg och dess omgivningar kan vi starkt rekommendera. Ska du stanna över med husbil så försäkra dig om att ställplatserna är klara. Ta gärna färjan över sundet och ta en tur på Vikbolandet. Där fortsätter upplevelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *