Tåkern – Naturrum, perfekt med barn

Tåkern är numera en grund sjö som är ett givet stopp för flyttfåglar. Men det är också en uppskattat boplats för många andra fågelarter.

Tåkern är en fågelsjö som ligger i Östergötland i närheten av Alvastra, Omberg, Ödeshög och Vadstena. I det här området finns så mycket att se att du lätt har att göra en hel vecka. Men vill du bara ta en dag med barn eller barnbarn så är Naturrum vid Tåkern ett utmärkt alternativ.

Från utställningshallen kan man se ut över sjön genom stora panoramafönster.

Tåkern har i omgångar dikats ur för att få mer odlingsmark. Dessvärre visade det sig att sjöbotten inte var så bra att odla på så bönderna i området fick ge upp. Tåkern kom att bli en grund sjö med ett maxdjup runt en meter och ett paradis för fåglar av olika slag.

Det finns kikare på stativ som gör att både barn och vuxna kan använda dessa.
Med hjälp av finurlig pedagogik tillsammans med teknik lär man sig t.ex. vart våra flyttfåglar flyttar om vintern.

Vid Tåkerns södra strand har man byggt upp en utställningshall med fågelskådartorn där man kan se och lära om de fåglar som besöker sjön och de fiskar som lever i den. Utställningen är anpassad för barn och man märker inte som vuxen att man själv blir som ett barn och trycker nyfiket på alla knappar som finns.

Här kan du lära dig fåglarnas olika läten. Tryck på en knapp vid den fågel du vill lyssna på så tänds den upp och fågellätet spelas upp.

Är man lite mer avancerad finns också ett labrum med mikroskåp för att se på insekter m.m. som lever kring sjön. Men det finns också avancerade kikare på ställningar som kan anpassas även för mindre barn.

Uppe i tornet finns bilder på fåglarna som du ska hålla utkik efter.

Utanför utställningen finns ett torn där man kan se ut över sjön och dess fåglar som lever eller är på besök där. Stundom så för dom ett otroligt liv och tjattrar med alla dess läts samtidigt. Tornet är handikappanpassat med en ramp ända upp.

Naturstigen är lagom lång och har små intressanta hus för fiskar och bävrar längs vägen.

Runt om i omgivningen finns en naturstig med små lådor som berättar om skogen och marken. De drivs med handkraft och är mycket uppskattade av barnen, såpass att de har svårt att hålla sams om vem som ska veva.

Är man lite mindre kan det vara bra att få hjälp med balansen på äventyrsbanan som också fungerar som en lekpark. Här kan du också sitta och fika med medhavd matsäck.

Området innehåller också en lekpark utformad som en äventyrsbana med mer eller mindre kluriga passager för barnen att ta sig igenom. Mat och fika får du ha med dig själv och du behöver inte oroa dig för att besöket kommer ruinera dig eftersom det är gratis och inte mycket att köpa.

Do lite större barnen klarar banan utan en vuxen hand att hålla sig i.

Ett besök här med eller utan barn är både roligt och lärorikt. Kommer du med husbil finns det även parkering som jag såvitt förstår att det är okej att övernatta på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *