Timmernabben – eller nabben som de flesta säger

Enligt Wikipedia så kommer namnet från en sammansättning av ortnamnet Timmer och en udde, nabbe, som det dialektakt hette. Den ligger längst E 22:an och man kör in från Mönsterås om man kommer norr ifrån eller vid Ålem om man kommer från söder. Dessutom finns en del mindre vackra vägar som man kan hitta om man söker som leder dig närmare havet mot Timmernabben

Givetvist så kan du få en glass i sommarvärmen. Huruvida du kan få glögg på vintern förtäljer inga informationsskyltar.
Gabriel keramik säljer lergods för den som gillar det genuina och rejäla. I butiken finns även lite krims krams men du kan också åka härifrån med en hel kakelugn.

Vad är Timmernabben känt för? Jag har för mig att det gick en färja härifrån förr till Öland på 60 eller 70 talet, rätta mig om jag har fel. Men många tänker kanske på keramikindustrin som är ganska liten men säljer allt från keramikgods till stora kakelugnar. En av deras populära produkter är en kopp med namn på. Om du mot förmodar inte hittar ditt namn så tillverkar dom en åt dig med en leveranstid på 10 veckor.

Vilken lycka, en kaffe eller tekopp med ditt eget namn på.
Kakelugnar från Gabriel keramik ska visst vara kända från Ernst tv program sägs det,

Men om du är matintresserad så finns i denna lilla ort två pizzerior. Men det som verkligen är värt ett besök är Nabbens Rökeri. Här finns både restaurang och en butik. Här kan du förbeställa en fiskplanka för det stora kalaset eller sitta ner utmed vattnet och äta en laxtallrik. Åter du inte fisk så finns det även kött alternativ.

Trots att Timmernabben bara är en mindre by så finns här flera ställen att äta på. Men för oss så är det Nabbens Rökeri som gäller. Här finns både restaurang och butik.

Vill du bara strosa runt så kan du köpa en glass och sitta ner och titta på inkommande båtar eller skotrar.

Du tar dig hit med bil, båt eller vattenskoter.

Kommer du från norra infarten från E 22:an så får du inte missa Kronobäcks Klosterruin. Det startade som ett hospital och boende för hemlösa. Sedermera blev det en kyrka som leddes av Johanniteorden.

Tänk dig hur mäktig denna kyrkport en gång i tiden måste ha sett ut.

Gustav Wasa toga naturligtvis hand om egendomen och dess skatter och såg till att den blev statlig. Sedan gick det utför och blev en ruin. Men idag kan man förstå att det var en ståtlig kyrkopjäs som stod här en gång i tiden.

Här är resterna från trappan upp till tornet. Klockaren eller munken kn inte varit särskilt överviktig för att klämma sig upp här.

Jag brukar nämna det rätt ofta i mina inlägg, det finns mycket att se och uppleva om man gör en avstickare från E 22:an.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *