Törnrosa på riktigt – Loiredalen Frankrike

Slottet ter sig inte lika pampigt ut från borggården som det gör nerifrån trädgården. Men visst är det vackert.

Många slott och ruiner har det blivit på många av våra resor. Vi har ju bl.a. sett slottet som inspirerade Disney när han tecknade Törnrosa, Neuschwanstein som du kan läsa om i våra tidigare inlägg. Men nu stod slottet på tur som inspirerade Charles Perrault som skrev denna. Slottet heter Chateau dÚsse och ligger i den lilla byn Rigny-Ussé.

Vill man inte gå in på slottsområdet så kan vi rekommendera att flanera genom byn.

Vill man inte lägga 10 euro för att se slott och slottsträdgård inifrån så kan man med fördel promenera i den lilla byn och kanske besöka en av vinodlarna som finns där. Det gjorde naturligtvis vi och kom ut med både vinkunskap och några lådor med vin.

Ett besök i byn kan resultera i att du får bära hem några kartonger vin.

Slottet har en jättevacker trädgård med växthus och orangeri. Bland de prydligt klippta buskarna trivs fjärilar och andra insekter. Från borggården har man en magnifik utsikt över trädgården.

Trädgården är naturligtvis prydlig på fransk manér.

Slottet döljer inte att det varit förebild för Törnrosaberättelsen. I Törnrosas torn finns dockor som beskriver historien. Och i övriga slottet fanns fler klädda dockor som beskriver slottet i olika tidsepoker.

Här bodde hon och här sov hon, Törnrosa.
Utställningarna med dockor i naturlig storlek kanske roar barnen mer än de vuxna.
Men det ger en annan dimension när slottet visar upp hur man klädde sig och levde under olika tidsepoker.

Utanför slottet finns en slottskyrka och andra byggnader som rymmer utställningar av olika slag t.ex. en vacker sadelkammaren. Slottet är byggt på en terass och i bergssidorna finns grottor där man förr i tiden hade sin vinframställning.

Jag tyckte att sadelkammaren imponerade. Men Monica hade sett både större och bättre, sa hon.
I grottorna på slottsområdet kunde man få se hur vintillverkning och lagring gått till genom tiderna.

Ska du se endast ett par slott i Loiredalen så ska du tänka både en och två gånger om du ska besöka detta. Visst, det är vackert och pittoreskt men långt ifrån så storslaget som t.ex. Cheteau de Chambord. Men om du besöker detta så ta dig tid och stanna nån natt så du hinner utforska byn och dess begivenheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *