Trollegater – Troll och gator? Javisst

På vägen mellan Rimforsa och Ulrika i Östergötland hittar du denna unika plats.

Enligt gamal folksägner så bodde det Troll i dessa grottor. När inlandsisen lämnade områden så skakades marken av jordbävningar. Så skapades dessa grottsystem och dom långa djupa såren i bergen som ser ut som gator. Så kom namnet till, Trollegater.

Dom djupa såren i berget bildar ett unikt gat och grottsystem.

Detta naturreservat ligger några kilometer från Rimforsa. Om du åker söderut från Linköping mot Kisa så tar du första avtagsvägen till höger i rondellen, mot Ulrika, när du kommer till Rimforsa. Efter några kilometer tar du åter höger in på en trång grusväg. Efter nån kilometer öppnar sig skogen och du kommer fram till en parkeringsplats med grillstuga, vedbod (till grillen) och ett dass.

Det finns ett stort antal grillplatser och det är långt till närmsta glasskiosk.

Vid denna grillplats ligger också en lekplats för barnen som är tillverkad av det som skogen bjuder. Bredvid denna går stigen upp mot grottsystemen. Därframme finns fler grillplatser och snickrade bänkar att sitta och fika vid.

Området är ganska stort och för att hitta de olika grottorna finns de utmärkta på en karta som sitter uppe vid grillplatserna.

Ska du in i grottorna så kräver det oömma kläder. Det är trångt, kallt och fuktigt. Givetvis råder total mörker så pannlampa är att rekommendera tillsammans med ficklampa. Vi hade inte detta med oss så vi fick nöja oss med att gå ned i gatorna och fascineras över skådespelet som än gång i tiden skapade detta naturfenomen.

För den mer köpa eller kryckor är det stundom svårt att ta sig fram.

Vi kom hit en kall lördag i mars och trodde att vi skulle vara ensamma. Men så var det inte, vi hörde tjo och tjim, skrik och tjut från en massa barn vilket tyder på resemålet popularitet för barnfamiljer.

Den lilla Pinnekullekällan var kanske inte så mycket att se men promenaden genom skogen var vacker.

Från parkeringsplatsen kunde man sedan ta en stig ner mot Pinnekullekällan. Det blev en mycket vacker promenad genom en tät skog där man kunde tro att man skulle kunna möta ett av de troll som sägs bo i grottorna. Väl framme vid den lilla källan blev vi inte sugna på att smaka på vattnet men vackert var det.

Det är oftast ekar som blir så här stora. Denna gran var fantastiskt stor.

Intill källan stod en magnifik gran som skulle kräva sitt torg om det skulle få arbete som julgran. Vi kom med husbilen och valde att stanna kvar över natten för att se om trollen kommer fram när mörkret sänker sig över skogen.

Trollegater rekommenderar vi som utflyktsmål med eller utan barn.

Vill du uppleva något speciellt så ta dig hit. Med eller utan barn men kom ihåg att klä dig som skogsmulle om du ska in i grottsystemen.

One thought on “Trollegater – Troll och gator? Javisst

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *