Verdon – Europas Grand Canyon

Vilket ställe, jag tror inte jag upplevt något vackrare i hela mitt liv. Gorges Du Verdon heter det egentligen om man ska vara riktigt noggrann. Och jag förstår inte att fler svenskar har hittat hit. På hela vår färd genom Provance och upp genom bergen till detta ställa mötte vi inte en enda svensk turist.

Monica hade läst om att det fanns en ställplats vid Verdon. Och mycket riktigt, en yta som rymde ett tretiotal husbilar beroende på hur de var parkerade. Faciliteterna var som hämtade från romartiden där toaletten bestod av ett hål i golvet.

Det var inte lätt att förstå hur betalningen skulle gå till. Att fråga fransoser med mina ringa kunskaper i franska är inte lätt. Men jag har lärt mig att det sämsta sättet att inleda en konversation är att fråga: Do you speak english? Men när kvällen närmade sig kom en lite lätt överförfriskad fransman på cykel och tog 15 euro i betalning.

Från ställplatsen var det en promenad ner till sjön med så turkost vatten att det inte ens blev rättvist på kameran. Och en sjö var det väl egentligen inte, utan snarare en gammal uppdämd damm.

Nu är vi i Provance och då är det rosé som gäller. Inte det där söta Barefoot som fått fäste på det svenska systembolaget utan ett betydligt ljusare vin med en aningens ton mot orange. Vinet är dessutom mycket torrare.

Från badet i sjön så fick vi promenera backen upp tillbaka till husbilen så när vi kom fram fick det bli en dusch på grund av att värmen gjort sig påmind.

Senare på kvällen gick vi ytterligare en platå upp för att hamna i byn. Där fanns några restauranger och några affärer. Och på byns torg stod en DJ och dundrade på med franska discohits från 80-talet. Vi fick uppleva många roliga danser typ våran klassiska fågeldans som kom i början av 80-talet.

På väg från Verdon.

Det här stället ska man verkligen uppleva. Man kan flyga till Nice och hyra bil för att ta sig hit. Färden kommer att gå genom lavendelfält med möjlighet till fabriksshopping och guidning kring tillverkningsprocessen av parfymer. Vi såg även att byn inrymde några hotel. Så googla för att uppleva detta. Dessutom leder färden vidare genom alperna på den s.k. Route de Napoleon som går från Cannes till Grenoble. När Napoleon kom fram till Grenoble lär han ha fält de bevingade orden: Innan Grenoble var jag en äventyrare, men efter det var jag en regent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *