Verona – det räcker med ett ord, fantastiskt

Vi har pratat om Verona i flera år. Anledningen till att vi inte åkt hit tidigare är att det har varit svårt att hitta campingplatser och ställplatser på nätet. Men i år skulle det bli av. Vi hade hittat en ställplats och en campingplats genom sökande på nätet. Campingplatsen fick bli plan B eftersom den hade beskrivits som en mycket trång camping. Om både ställplats och camping var fullbokade hade vi Parma som plan C.

Campingen har otroligt många nivåskillnader. Det är mycket trångt, att backa in med husvagn kräver sin man. Har du en husbil över åtta meter så ska du höra av dig innan och fråga om du får plats.

Ställplatsen var naturligtvis full. Den verkade rymma ett tjugotal platser och trots att vi var där vid lunchtid såg vi hur flera husbilsägare hytte med nävarna åt varandra och försökte tränga sig fram till en till synes omöjlig plats längst den lilla floden som rann bredvid.

Campingen ligger på en höjd men utsikt över Veronas äldre delar.

Vi fick skriva in plan B på vår GPS och ta oss till den trånga campingen. Vi anade oråd redan på vägen dit eftersom den ledde genom trånga kvarter där vår ända lycka stod till att det var enkelriktat. Vi skulle iallafall slippa möte. Väl framme var porten till campingen stängd. Monica gick ändå in och kikade och det va tur. Det visade sig att incheckningen började först vid klockan 14.00. Men personal fanns där så vi fick en plats som verkade vara omöjlig att nå med husbil. Men med nerverna utanpå kroppen och lite trixande var vi på plats och vi kunde installera oss. Campingen ligger helt fantastiskt vackert med utsikt över de äldre delarna av Verona.

Även campingen lär vara beläget på historisk mark. Tyvärr fanns inte så mycket information om detta all läsa.

Campingen San Pietra ligger på en höjd på någon form av en stadsmur som vi inte riktigt kunde lista ut hur det har hängt ihop. Men på väg ner till staden passerar men bl.a. en gammal port som hade varit stängd från två håll i en mindre tunnel. På vägen ner fick man verkligen känslan av att vi var i en historisk del av Italien.

Broarna över till stadskärnan påminner lite om de i Florence.

Väl nere från campingen kom vi fram till floden Agide. Bron över floden leder oss till de äldre delarna av Verona. Vi kände oss välkomna eftersom den Svenska flaggan vajade överallt. Det blev aningen genant när vi upptäckte att Veronas kommunflagga var identisk med vår blågula fana.

Amfibieteatern i Verona ska vara den bäst bevarade i Italien. Den är inte lika hög som Colloseum i Rom men köerna och turisttrycket är betydligt mindre här.

Verona är full av lämningar från romartiden. Dess amfibeiteater lär vara den bäst bevarade. Vi valde att inte gå in utan att strosa omkring på piazzan utanför. Perspektivet blir intressant att denna teater byggdes då vi hade järnålder i Sverige. Innan vi hade utvecklats oss till vikingar så hade romarna sjöslag i denna teater för ren åskådning och det var sjutton hundra år innan vi byggde Vasaskeppet.

I Verona finns hur mycket som helst att titta på. Kyrkor och andra historiska byggnader trängs bredvid varandra och pockar på din uppmärksamhet. Om du blir hungrig eller törstig så behöver du inte ta många steg för att släcka törst eller stilla en hungrig mage.

Sedan var det ju det där med Romeo och Julia. Hur skulle vi hitta till hennes balkong. Jag sa att om vi bara närmar oss så följer vi väl strömmen av folk och jag fick rätt. På tyskt manér fanns in och utgång markerat för att ta sig in på den lilla gården. Väl därinne kunde man välja att gå upp på balkongen och kyssas. Monica och jag valde att göra det nedanför och ta ett kort av ett annat par som hade betalat för den upplevelsen. Jag måste säga att vår upplevelse var betydligt bättre.

Alla vill ju in och se Julias balkong. Vi var även och kikade på Romeos. Där var det däremot ingen större trängsel som det var här.
Amore

På vägen in i gränden kan man bedyra sin kärlek genom att klottra på väggarna. Monica föreslog att vi skulle skriva våra namn högst upp på en ledig plats men då ingen av oss är över två och tretio långa så fick det va.

Amore grafitti

På kvällen gick vi tillbaka in till de äldre statsdelarna för att äta. Det fanns en del Michelinkrogar att äta på. Vi hittade en liten krog i en gränd och kände oss klart belåtna. Notan hamnade på 63 euro för två huvudrätter och en flaska Valpolicella.

Det är märkligt att jag inte hört talas om att så många svenskar åker till Verona. Det är en underbar stad. Jag tycker att den slår Florence med hästlängder. Det är näre till allt man vill se och det man vill se tar liksom aldrig slut.

Funderar du på Italien så kör på Verona. Du kommer att känna dig hemma med den blågula fanan. Det finns gott om hotell om du vill ha den upplevelsen. Reser du med husbil eller campar så kan du bo i den södra delen av Gardasjön och ta buss in till Verona.

Samma vy från campingen som tidigare men väl lite senare.

One thought on “Verona – det räcker med ett ord, fantastiskt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *