Versailles – Slottet, trädgården eller båda

Vi har besökt Versailles förut. Nu var vi där med Monicas dotter och hennes sambo. Det var på väg hem med husbilen så det blev lite som att ”vi tar det på hemvägen”. Vi valde en camping med någorlunda gångavstånd till slottet. Förra gången vi var här bodde vi på hotell och ska man till Paris med liten plånbok kan det vara värt att kolla in hotellen här, de kan vara lite billigare än i i den hetsiga huvudstaden.

Jag tror att var du än befinner dig i Versailles så är det lätt att hitta till slottet. Det är ganska uppenbart att staden har vuxit upp kring denna. På tal om stad, hela slottsområdet är som en mindre småstad i Sverige. Jag upplever det som ungefär en yta av Söderköpings storlek. Men det går säkert att googla på det där om man vill veta det mer exakt.

Förra gången vi var i Versailles såg vi både slottet och trädgården men det blev för mycket. Så denna gång valde vi bara trädgården. Ska du besöka slottet så rekommenderar vi att du köper biljett på internet så slipper du stå i en av de två otroligt långa köer. När vi besökte slottet var vi där när det öppnade och kom in på en halvtimme. Denna gång hade vi inte förköpt biljett till enbart trädgården men var nog inne på tjugo minuter.

Trädgården är inte en vanlig villaträdgård. Den går inte att jämföra med Sofiero eller något annat jag har sett. Den här är gigantisk och oöverskådlig. Om du går in på SVT play och kollar på Hermans historia och hans avsnitt om Marie-Antionett så lovar jag att besöket kommer att fördubbla din upplevelse.

Beroende på hur man ser det så kan trädgården uppfattas som ganska likriktad. Det är grönt, fontäner, skulpturer, labyrinter, små trevliga hus m.m över allt. Fontänerna är inte alltid påslagna på grund av risken av att de ska haverera av årens tandaslitning. Men det finns ett schema så att du ska kunna gå från den ena fontänen till den andra och uppleva dess alla.

Jag måste ändå påstå att de är helt fantastiska med tanke på att de uppfördes utan några som helst IC-kretsar eller datoriserade styrningar. Dessutom är detaljrikedomen fantastisk hos figurerna som pryder fontänerna.

Efter flera timmar blir man hungrig. Ska man äta här inne? Det gjorde vi vid första besöket och blev klart besvikna. Att det var dyrt förvånade oss inte när det är en turistanläggning, men när den annars så fina kvalitén på det franska köket uteblev så blev det en besvikelse. Så vår rekommendation är att äta en stadig frukost innan besöket och äta utanför området när besöket är klart.

Men vad tycker vi om resemålet? Helt fantastiskt. Ifrån Versailles kan du dessutom ta tåg som efter 20 minuter släpper av dig precis utanför Eiffeltornet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *