Volterra – Med utsikt över hela Toscana

Att välja resmål i Italien är säkert lika svårt som att välja sill på det svenska julbordet. Man vill helt enkelt ha allt. Vilken sillsort på julbordet som representerar Volterra vill jag låta vara osagt, men funderar du på Toscana så ska du inte missa detta ställe.

Staden ligger högst upp en bergstopp. På vägen dit passerar man flera toppar med byar och städer som man tror är Volterra men det verkar som om man hela tiden kan komma ännu lite högre. Vägen till Volterra är krokig och backig. Det är det ända ställe där jag har åkt i en uppförsbacke och mött en annan bil som också haft uppförsbacke. Det är backar överallt. GPS:n fick också problem att fungera på dessa snirkliga vägar och föreslog att vi skulle ta nästa avfartsväg till antingen höger eller vänster där vägen gjorde en av de många 180 graders girarna.

Men väl framme så glömmer man snart den besvärliga klättringen med husbil längst de smala vägarna. Vi tog in på stans enda camping som låg mot slutet av staden i vår färdriktning. Campingen hade lunchstängt men med lite tålamod kunde vi checka in.

Staden kan stoltsera med fästning, domkyrka, rådhus och massa vackra byggnader. De kan med fördel beskådas från både ut och insida. För den som är arkeologiskt intresserad ska museet vara något alldeles extra. Vi avstod detta till förmån av oändliga promenader längst gator, torg och trånga gränder.

I Volterra finns även resterna av en romersk teater. Man får betala inträde för att gå in och titta. Men på platån som ligger till vänster om denna har man en bättre överblick över det romerska bygget så pengarna kan med fördel sparas till skinka, korv och vin i nån av de många charkuteriaffärerna.

 

Runt hela staden löper en ståtlig stadsmur. Man stänger de stora portarna på kvällen så att ingen fordonstrafik ska störa i innerstaden. Staden ska vara uppförd av Etruskerna på 300 talet och det är en av anledningarna till att många turister hittar hit. Någonstans läste jag att Dante satt fängslad här och att han skrev Inferno under den tiden. Men när jag skulle dubbelkolla detta hittar jag inget på internet som belägger detta. Men det kanske finns någon litteraturhistoriker bland våra läsare som kan dementera eller applådera kring detta.

Ska man åka till Volterra? Absolut, jag hittar inga argument emot. Vägen dit är vacker, staden är vacker, utsikten är magnifik och utbudet av sevärdheter är bra. Prisbilden följer det övriga Italien. Vi var där runt påsk och turismen var inte på något sätt överdriven.

2 thoughts on “Volterra – Med utsikt över hela Toscana

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *